Italiaanse wetgevers maken zich hard voor godsdienstvrijheid

Foto: Shagufta Kausar verzorgt in het Italiaanse parlement een toespraak ter gelegenheid van de lancering van haar boek ‘Under Threat of Death: A Mother’s Faith in the Face of Injustice’ (Onder dreiging van de dood: Het geloof van een moeder in het licht van onrecht)

In samenwerking met de vereniging van Pakistaanse christenen in Italië verzorgde Jubilee Campaign op 24 juli een presentatie in het Italiaanse parlement in Rome. Tijdens het evenement deden Italiaanse parlementsleden en diverse Europese organisaties een oproep aan hun collega’s om zich via diplomatieke kanalen in te zetten voor vervolgde christenen wereldwijd. Ook werd er tijdens deze conferentie aandacht besteed aan het misbruik van godslasteringswetten en de gedwongen geloofsbekeringen in Pakistan.

Extra bijzonder

Hoewel Jubilee Campaign wel vaker de gelegenheid krijgt om te spreken met ‘medestrijders’ in het Italiaanse parlement en het Vaticaan, was deze conferentie voor het team van Jubilee Campaign extra bijzonder. Shagufta Kausar, een moeder van vier kinderen die acht jaar in Pakistan in de dodencel heeft gezeten, werd namelijk de gelegenheid geboden om het boek met haar levensverhaal te presenteren.

In haar toespraak vertelde Shagufta dat ze tijdens haar gevangenschap meerdere malen het aanbod had gekregen om haar veroordeling ongedaan te krijgen, simpelweg door zich te bekeren tot de islam. Toch weigerde ze om haar christelijke geloof te verloochenen, zelfs toen ze ter dood werd veroordeeld. “Jezus heeft zijn leven voor mij gegeven, dus ik wilde hem niet afwijzen en loslaten. Ik had besloten om mijn veroordeling te accepteren zodat ik bij Jezus kon zijn, hier op aarde, en na mijn dood in de hemel” verklaarde ze.

In de zaak van Shagufta Kausar was het vooral de onvermoeibare inzet van christelijke volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement dat ervoor zorgde dat ze uiteindelijk werd vrijgelaten. Reden te meer voor Shagufta om zich nu bij de internationale politiek in te zetten voor haar lotgenoten die nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden in Pakistan gevangen zitten.

Abstract begrip

Zonder een persoonlijke betrokkenheid bij het lot van de slachtoffers, blijft het getal van driehonderdvijfenzestig miljoen christenen die wereldwijd te maken hebben met vervolging en discriminatie, voor de meeste mensen een abstract begrip.

“Door haar ervaringen is Shagufta een belangrijk gezicht geworden van christenvervolging wereldwijd. Ook in andere landen zoals China en Nigeria worden christenen vanwege hun geloof vervolgd. In Nigeria worden kerken doorlopend verwoest door fundamentalistische Fulani-militanten en worden veel christenen vermoord”, aldus Lorenzo Malagola die zich in Italië als parlementariër het lot heeft aangetrokken van de slachtoffers van christenvervolging.

In zijn toespraak vroeg Lorenzo aandacht voor misstanden bij de Pakistaanse overheid, waardoor vervolging en uitbuiting van christelijke minderheden ongestraft blijven. Zo bekritiseerde Lorenzo bijvoorbeeld de National Database and Registration Authority (NADRA), die weigert om de identiteitspapieren te wijzigen van moslims die zich bekeerd hebben tot een ander geloof. Ook drong hij er bij de Pakistaanse regering op aan om ervoor te zorgen dat alle religieuze minderheden hun geloof zonder angst kunnen belijden.

Levensverhaal

De titel van het boek van Shagufta Kausar is ‘Under Threat of Death: A Mother’s Faith in the Face of Injustice’ (Onder dreiging van de dood: Het geloof van een moeder in het licht van onrecht). Hierin vertelt ze onder meer over het persoonlijke gevecht tegen het onrecht wat haar werd aangedaan, maar ze probeert de lezer ook iets mee te geven van het leed wat haar kinderen moesten ondergaan als gevolg van haar gevangenschap en terdoodveroordeling.

In het boek worden echter ook vele wonderen en zegeningen beschreven die Shagufta en haar gezin mee mochten maken. Met daarbij ook de beschrijving van het grootste wonder in dit verhaal; dat het hooggerechtshof van Pakistan uiteindelijk besloot om haar vrij te spreken. Ook beschrijft ze de troost en de steun die ze doorlopend heeft ervaren door haar geloof.

‘Under Threat of Death: A Mother’s Faith in the Face of Injustice’ (Onder dreiging van de dood: Het geloof van een moeder in het licht van onrecht)
Het is op dit moment niet bekend of de Amerikaanse uitgever van plan is om het levensverhaal van Shagufta ook in het Nederlands te publiceren. Als dit het geval blijkt te zijn, zullen wij hier in onze maandelijkse nieuwsbrief zeker aandacht aan besteden.

Geïnvesteerd

Jubilee Campaign heeft samen met andere organisaties door de jaren heen een belangrijke rol gespeeld als het gaat om de financiering en de aansturing van de advocaten die in de Pakistaanse rechtbank tot aan de Hoge Raad vochten voor Shagufta en haar gezin. Ook is er door de jaren heen veel geïnvesteerd om de zaak van Shagufta onder de aandacht te brengen van de internationale politiek.

“Voor ons team is Shagufta het levende bewijs dat er concrete resultaten geboekt kunnen worden als regeringen besluiten om diplomatieke druk uit te oefenen op landen waar godsdienstvrijheid en mensenrechten met voeten worden getreden”, aldus Joseph Jansen die namens Jubilee Campaign deelnam aan de presentatie in Rome.

“Door de overwinningen die we in de zaak van Shagufta mochten behalen voelen wij ons gesterkt in het voornemen om door te zetten in de campagne voor andere christenen die nog steeds in de dodencel zitten. Wij zullen ons bijvoorbeeld blijven inzetten voor Anwar Kenneth, een christelijke man die al meer dan 22 jaar in de dodencel zit voor godslastering.”

Auteur en foto: Jubilee Campaign
Web: www.jubileecampaign.online

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies