Jubilerende cursus van GlobalRize bereikt relatief veel moslims

“Deze cursus helpt mij de grootsheid van God te zien”De cursus Science and Faith viert op 5 september haar eerste jubileum. Ongeveer een vijfde tot een kwart van de cursisten zijn moslims. Deelnemers zijn afkomstig uit meer dan zestig landen. Vaak is er bij de cursisten sprake van een wetenschappelijke achtergrond.

De cursus Science and Faith is onderdeel van het merk Search4Truth dat GlobalRize heeft gelanceerd om mensen met wetenschappelijke interesse te bereiken. In het eerste jaar hebben ruim 4700 mensen zich voor de cursus ingeschreven, van wie ruim een vierde onder begeleiding van een mentor aan de cursus is begonnen. De vijf mentoren die de cursisten begeleiden, zijn allemaal wetenschapper.

Online groter bereik

Chris Kruse, een van de mentoren en emeritus hoogleraar geneesmiddelenonderzoek aan de UvA, heeft de cursus ontwikkeld. Daarbij gebruikte hij als basis de cursus die hij jarenlang gaf in kerken en jeugdgroepen. “Met die cursus heb ik 6500 mensen bereikt in acht jaar. Maar online bereiken we veel meer mensen – nu al ruim 4700 in één jaar.”

Online bereikt hij ook ander publiek: “Ik schat dat zo’n twintig tot 25 procent een moslimachtergrond heeft. Christenen hebben veel gemeen met moslims: zij geloven net als wij in een Schepper. Ze hebben echt eerbied voor God; daar kunnen wij nog wat van opsteken. Vaak komen ze met citaten uit de Koran. Ik van mijn kant probeer zo veel mogelijk de rijkdom van de Bijbel en God als Schepper over te dragen.”

Gesterkt in overtuiging

Een flink deel van de cursisten is zelf wetenschapper of beweegt zich in een academische omgeving. “Soms zijn ze zoekende naar hoe ze christen moeten zijn en voelen ze zich in het defensief gedrongen door atheïstische collega’s en het geloof in de evolutietheorie. Ze ervaren steun van de cursus en voelen zich gesterkt in hun overtuiging”, vertelt Kruse.

Onder de indruk van de Bijbelse wijsheid

Collega-mentor Arie Sonneveld noemt als uitdaging het feit dat een deel van de mensen dat zich inschrijft, antwoorden geeft met behulp van ChatGPT, of snel afhaakt. Maar het deel dat wél serieus aan de slag gaat, ziet hij van les tot les groeien in inzicht in de verhouding tussen geloof en wetenschap. “Dat blijft mij motiveren om door te gaan. Het mooie is dat ze in twaalf lessen enorm onder de indruk komen van de wijsheid van de Bijbel rond het wie, wat en waaromvan de schepping, terwijl de wetenschap slechts feilbare kennis biedt over hoedingen in de onmetelijke kosmos veranderen conform universele wetten.”

Een cursist van Sonneveld, Felix uit Afrika, brengt treffend onder woorden wat de cursus voor hem betekend heeft: “Ik heb het gevoel dat deze cursus mij heeft geholpen de grootsheid van God te zien in wat Hij heeft geschapen. Nu weet ik dat de God waarin ik geloof een God is van het uitgestrekte universum. Ik begrijp nu dat wetenschap deel uitmaakt van wat het betekent om christen te zijn, mits je er voorzichtig mee omgaat.”

Link naar cursus: search4truth.learnnn.com
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Web: www.globalrize.nl
Auteur: Esther Visser

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies