Verschillende projecten ondersteund vanuit Actie voor Oekraïne

Vanaf voorjaar 2023 hebben vier hulpverleningsorganisaties, Kom over en help, Vrienden van Zhitomir, Ondersteuning Gereformeerd Onderwijs en Christian Refugee Relief, samengewerkt in de hulpverlening in Oekraïne. Via lokale partners wordt er hulpverleend in het door oorlog geteisterde land.

Duizenden leerlingen vanuit het basis- en voortgezet onderwijs uit heel Nederland hebben zich ingezet om geld op te halen voor noodhulp. Ook ondernemers en kerken hebben bijgedragen en zijn er zangavonden georganiseerd met de opbrengst voor Oekraïne.  De actie heeft tot nu toe ruim 400.000 euro opgebracht. Een groot bedrag, maar de oorlog gaat door en hulp blijft nodig. Daarom zetten we actie door, ook in 2024-2025.  

Resultaten in Oekraïne

Met de opbrengsten van de actie zijn verschillende projecten gefinancierd. Zo worden er schuilkelders onder christelijke scholen ingericht. Dit is belangrijk, want scholen mogen alleen open als er een schuilkelder is. Er is een veldhospitaal en een bakkerij bekostigd, waar voorzien kan worden in de eerste levensbehoeften. Ook is er een ontmoetingscentrum opgezet waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, kunnen spreken over de oorlog en waar traumazorg wordt verleend.  Er een bus aangeschaft voor humanitaire transporten naar het frontgebied en er worden huizen ter beschikking gesteld aan Oekraïners die hun eigen woning door bombardementen zijn kwijtgeraakt

Blijvende samenwerking 

Omdat de onderlinge samenwerking goed verloopt is besloten om aan dit mooie initiatief een vervolg te geven, ook in het pas begonnen nieuwe schooljaar. Samen met initiatiefneemster Esther Huijser is besloten om blijvend samen te werken en gebruik te maken van elkaars ervaring en netwerk. Op die manier komt de hulp daar terecht waar ze het hardst nodig is. Ook worden verschillende vormen van hulpverlening gecombineerd. Het bouwen van tijdelijke huisvesting, brengen van medicijnen, voedsel en babyvoeding gaat bijvoorbeeld samen met het verspreiden van christelijke lectuur en lesmateriaal. 
Er is een groep trouwe vrijwilligers betrokken. Zij bellen scholen om te vragen of ze mee willen doen met de acties of zijn betrokken bij de zangavonden die voor dit doel georganiseerd worden. 

Hulp blijft hard nodig 

De oorlog in Oekraïne duurt voort. Daardoor is het gevaar dat de aandacht verslapt. ‘De oorlog is al zo lang bezig. De mensen leven dagelijks in onzekerheid en hele normale dingen als naar school gaan staan onder druk. Ook de afgelopen weken worden verschillende regio’s getroffen door raketten en drones. Daarom blijft aandacht, meeleven en hulp hard nodig. Daarom blijft Actie voor Oekraïne actief, ook de komende maanden’ aldus initiatiefnemer Esther Huijser.  

Voor informatie of aanmelden ga naar onze website www.actievooroekraine.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies