MENU
Mercy Ships voert 100000ste chirurgische behandeling

Mercy Ships voert 100000ste chirurgische behandeling

20 mei

Terwijl de internationale non-profitorganisatie Mercy Ships nog maar kortgeleden haar 40-jarig bestaan vierde, dient de volgende mijlpaal zich al weer aan: op 16 mei 2019 vond de 100.000ste chirurgische behandeling plaats. De Australische plastisch chirurg David Chong voerde deze behandeling uit op baby Aissata, 7 maanden oud, die geholpen werd aan haar gespleten lip.

Mercy Ships bereikte deze belangrijke mijlpaal tijdens de laatste weken van het verblijf in de haven van Conakry, Guinee. Met de gratis chirurgische procedures behandelt Mercy Ships aandoeningen als tumoren, brandwonden, gespleten lippen, fistels, orthopedische vergroeiingen en staar.

‘We zijn dankbaar voor deze belangrijke mijlpaal
en voor het feit dat we betrokken mogen zijn in
de verandering van zoveel levens,’ zegt Mercy
Ships oprichter Don Stephens.


Baby Aissata, die de 100.000ste chirurgische behandeling onderging, is afkomstig uit de regio Pita in Guinee, 350 kilometer van de huidige ligplaats van de Africa Mercy. Aissata kwam binnen bij Mercy Ships tijdens een late screening, die Mercy Ships organiseerde om het binnenland van Guinee te bereiken. Haar aandoening, een gespleten lip, is een van de zes veelvoorkomende aandoeningen die Mercy Ships behandelt. De reconstructie van haar lip door plastisch chirurg David Chong was de 100.000ste chirurgische behandeling in de geschiedenis van Mercy Ships. Een bijzondere mijlpaal.

Moeder Hassanatou: 'Ik ben dankbaar dat Aissata bij Mercy Ships de hulp krijgt die ze nodig heeft. Ik ben altijd erg bezorgd geweest over haar toekomst en wat er met haar zou gebeuren als ik haar niet de medische zorg zou kunnen geven die ze nodig heeft. Maar nu ze hier is geholpen, maak ik me geen zorgen meer.’

Opereren & opleiden
95 procent van de mensen in Afrika hebben geen toegang tot veilige, betaalbare chirurgische zorg. Mercy Ships pakt deze chirurgische crisis aan door het ziekenhuisschip de Africa Mercy en honderden vrijwilligers rechtstreeks naar de plaatsen te sturen waar chirurgen het meest nodig zijn. Deze chirurgen opereren niet alleen, maar ze leiden ook lokale medische professionals op die in hun thuisland blijven en lang na het vertrek van Mercy Ships zelf de verandering doorzetten.

Onszelf overbodig maken
Jaarlijks werken meer dan 1.000 vrijwilligers aan boord van de Africa Mercy, en aan boord dienen zo’n 400 vrijwilligers tegelijkertijd. Één van de vrijwilligers is Eric Vis, die jaarlijks enkele weken als operatieassistent aan boord werkt en daarnaast HR-medewerker is bij Mercy Ships Holland.

Eric: ‘Ons grote doel is dat we onszelf als Mercy Ships uiteindelijk overbodig maken in Afrika. We hebben daarin nog een lange weg te gaan, omdat we in de armste landen ter wereld werken. Tegelijkertijd zijn er hoopvolle signalen dat we op de goede weg zijn. Zo hebben we dit jaar in Guinee gezien dat er nog maar heel weinig kinderen met een gespleten lip zijn, doordat een chirurg die wij 7 jaar geleden hebben opgeleid een groot deel van hen heeft geopereerd.’

Langdurige impact
Mercy Ships bood in de afgelopen 40 jaar levensveranderende en levensreddende medische zorg in 56 ontwikkelingslanden. Maar dat is slechts een deel van de inzet voor de bestrijding van de wereldwijde chirurgiecrisis. Mercy Ships werkt in elk land met een vijfjarenplan om aan de behoeften van elk land te voldoen voor, tijdens en na het 10-maandelijk verblijf van de Africa Mercy, waardoor een blijvende impact wordt gecreëerd.

Ondersteuning
Deze benadering van vijf jaar bestaat uit een aantal investeringen om de gezondheidszorgsystemen van de gastlanden te verbeteren. Mercy Ships leidt daarvoor medische professionals op en tilt de lokale faciliteiten die er zijn naar een hoger niveau. Na het verblijf van het schip blijven medewerkers van Mercy Ships nog een tijdje in het land achter om de opgeleide professionals te ondersteunen en zo te waarborgen dat de impact blijvend is.

In 40 jaar heeft Mercy Ships:
- Meer dan 42.250 lokale professionals opgeleid (chirurgen, anesthesiologen, verloskundigen, etc.)
100.000 chirurgische behandelingen verricht
- Meer dan 1.100 projecten voltooid voor de ontwikkeling van landbouw en infrastructuur, inclusief de bouw of renovatie van medische en tandheelkundige klinieken

In juni rondt Mercy Ships zijn vierde bezoek aan Guinee af. Na een onderhoudsperiode zal de Africa Mercy in augustus naar Senegal varen.

Datum: 20 mei 2019
Auteur: Mercy Ships - Alinda Lenting
Foto: Mercy Ships
Website: http://www.mercyships.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: