MENU
Een huis bouwen in Bangladesh vanuit een rolstoel

Een huis bouwen in Bangladesh vanuit een rolstoel

21 jul

Vandaag vertrekt een groep van 30 jongeren met en zonder beperking naar Bangladesh om samen een trainingscentrum te bouwen voor de lokale bevolking. World Servants en HandicapNL organiseren en faciliteren deze reis en willen daarmee laten zien dat een lichamelijke beperking geen belemmering is om een waardevolle bijdrage te leveren aan de maatschappij.

World Servants Onbeperkt
De reis naar Bangladesh maakt deel uit van World Servants Onbeperkt, een project waarin World Servants en HandicapNL samen optrekken om werkvakanties voor jongeren met een lichamelijke beperking mogelijk te maken. Daniëlle Schutgens, directeur HandicapNL: “Deze werkvakanties laten zien waar het om gaat in een inclusieve samenleving: ook met een lichamelijke beperking kun je ontwikkelingswerk doen, alleen zijn er meer voorzieningen voor nodig. Wij maken dit samen met World Servants mogelijk. Tijdens deze reis staat centraal wat deze jongeren, mét en zonder beperking, samen tot stand kunnen brengen. Niet hun beperking.” HandicapNL steunt het project van World Servants voor de komende drie jaar.

Metselen in een rolstoel
Het ongeluk tijdens de motorcross veranderde het leven van Sylvan in één klap. Hij weigert echter in een hoekje te gaan zitten. Sylvan wil vooral uitgaan van zijn mogelijkheden: “Ik kan natuurlijk niet zomaar op een ladder klimmen, maar ga wel gewoon meebouwen. Ik kan stenen aangeven en kan op rolstoelhoogte wel mee metselen aan een muur.” Uitgaan van de mogelijkheden is de basisgedachte van World Servants Onbeperkt. Iedereen kan meedoen en een bijdrage leveren, als je als team optrekt. Ook Esther (25) gaat mee. Zij zit vanwege een zeldzame spierziekte grotendeels in een rolstoel en woont onder begeleiding samen met andere mensen met een beperking. Esther: “Deze reis voelt voor mij echt als meedraaien in de samenleving. Even helemaal zonder stempel.”
Youtuber Rutger Schipper (18) is een van de deelnemende jongeren zonder beperking. Rutger: “Ik vind het te gek dat mensen met een handicap meegaan op deze reis. Ook deze mensen hebben superveel talenten en zijn net zoveel waard als jij en ik. Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen. Ik vind het mooi dat wij dat kunnen uitstralen met ons project.”

Documentaire
Een cameraploeg van EO-Metterdaad reist mee om het project in Bangladesh en de ervaringen van de groep op beeld vast te leggen. De documentaire die hiervan wordt gemaakt is in 2020 te zien op NPO 2.

Over World Servants
Jaarlijks gaan zo'n 850 jongeren uit heel Nederland met World Servants op werkvakantie naar een ontwikkelingsland. In die korte tijd gebeurt er veel. Aan het eind van de drie weken staat er een gebouw waar de hele gemeenschap iets aan heeft. Maar bouwen aan verandering gaat verder: deelnemers aan de projecten veranderen ook zelf. Het avontuur, het werken als team en de ontmoeting met de bevolking van een andere cultuur maken diepe indruk.

Over HandicapNL
HandicapNL is een goed doel en ondersteunt iedereen met een handicap om sterker te staan en minder eenzaam te zijn. Daarnaast steunt HandicapNL mantelzorgers om balans te vinden tussen draagkracht en draaglast en betrekt de samenleving in het creëren van eerlijke kansen.

Datum: 21 juli 2019
Auteur: Sandra Stienstra
Foto: World Servants
Website: http://www.worldservants.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: