MENU
Toekomst voor mensen in kwetsbare omstandigheden

Toekomst voor mensen in kwetsbare omstandigheden

14 mei

Vandaag start 'Kom over en help' de nieuwe campagne ‘Werken aan morgen’. Het doel van de campagne is aandacht voor het belang van ontwikkeling naar zelfredzaamheid. Gerben Heldoorn, directeur: “Door middel van deze campagne willen we mensen in kwetsbare omstandigheden in Oost-Europa een steun in de rug geven, zodat zij niet alleen een opleiding kunnen volgen, maar ook daadwerkelijk een bedrijf kunnen starten.”

De armoede in de landen waar 'Kom over en help' werkt is groot. In een poging om in het levensonderhoud te voorzien, vindt er veel arbeidsmigratie plaats. Heldoorn: “Hierdoor groeit een groot aantal kinderen op in gebroken gezinnen of bij hun grootouders. Een ongezonde basis. Wij vinden het van groot belang dat mensen die in armoede leven de kans krijgen om zich te ontwikkelen om zo een waardig bestaan te leiden. Daarvoor is werkgelegenheid een belangrijke sleutel.”

Aanjagers van ontwikkeling
Activiteiten die vanuit Kom over en help worden ondernomen zijn onder andere giften, leningen of microkredieten. Maar ook het geven van trainingen over businessplannen en financieel beheer en het aanbieden van vakopleidingen zijn middelen die worden ingezet om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten. Dit doet de stichting in samenwerking met lokale partnerorganisaties.

Niet alleen het individu of de familie heeft baat bij de inkomsten, ook de samenleving als geheel profiteert ervan mee. Mensen dragen bij aan de groei van hun regio of land. In de meeste gevallen neemt bij groeiende productie ook de werkgelegenheid toe. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Adriatiks levensverhaal
Een van de ondernemers die in de campagne wordt gevolgd is Adriatik (33) uit Albanië (foto). “Deze man kon voorheen zijn gezin niet onderhouden. Hij kreeg de kans om een vakopleiding te volgen en behaalde zijn diploma. Inmiddels runt Adriatik een eigen klusbedrijf met twee medewerkers. Een prachtig voorbeeld van iemand die met financiële steun armoede doorbreekt en inkomsten genereert”, aldus Heldoorn.

Datum: 14 mei 2021
Auteur: Kom over en help - Laurens Sok
Foto: Kom over en help
Website: http://www.komoverenhelp.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

10 april 2021 Tweedehands geeft anderen een nieuwe kans
16 december 2010 Meer hulp voor Albanie

Meer nieuws: