Saif Ul Malook onderscheiden voor zijn strijd voor godsdienstvrijheid in Pakistan

Het werk van Jubilee Campaign speelt zich vooral op de achtergrond af. Voor de advocaten die zich in Pakistan en in andere sharia-landen inzetten voor christenen die vanwege hun geloof vervolgd worden, zijn publieke campagnes en media-aandacht normaal gesproken niet welkom.

Het gaat daarbij niet alleen om de persoonlijke veiligheid van de advocaten. Ook voor politici, ambtenaren, handhavers en rechters binnen het islamitische systeem is het belangrijk om ruimte te krijgen om af te kunnen wijken van de strenge shariawetten, zonder daar onmiddellijk voor afgerekend te worden door extremistische moslimactivisten.

Voor advocaten die zich in islamitische landen inzetten voor christenen en andere minderheden die vervolgd worden, is het daarom beter om in volledige mediastilte en anonimiteit te kunnen werken. Toch is het goed om, indien mogelijk, af en toe ook publiekelijk stil te staan bij het belangrijke werk wat deze advocaten in Pakistan en andere sharialanden verzetten.

Jinnah Award

Een belangrijk boegbeeld in de strijd voor godsdienstvrijheid in Pakistan is de gerenommeerde advocaat aan het hooggerechtshof Saif Ul Malook, die vooral bekend werd voor zijn inzet om de ter dood veroordeelde Asia Bibi vrij te krijgen, maar ook in de zaak van Shafqat Emmanuel en Shagufta Kauser een belangrijke rol speelde. Onlangs ontving hij in de House of Lords in het Britse Parlement de Jinnah Award 2022 voor zijn strijd voor mensenrechten en godsdienstvrijheid in Pakistan.

De oorkonde, vernoemd naar de oprichter van Pakistan, Muhammad Ali Jinnah, werd in 2021 in het leven geroepen om hulde te brengen aan de nalatenschap van Jinnah als een fervent voorvechter van religieus pluralisme en de rechten van minderheden. Een belangrijke doelstelling van het initiatief is om bewustwording te creëren voor de inspanningen door leden van het maatschappelijk middenveld om misstanden op het gebied van godsdienstvrijheid in Pakistan aan te pakken. Voor het team van Jubilee Campaign was het een voorrecht om bij de uitreiking van de prijs aanwezig te zijn.

Saif en de andere advocaten die zich in Pakistan inzetten voor mensenrechten en godsdienstvrijheid hebben door de jaren grote offers moeten brengen voor hun werk. Van dichtbij hebben we mogen meemaken dat advocaten moesten onderduiken omdat hun veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Naar de mening van veel extremistische moslims geldt de doodstraf op blasfemie of geloofsafval namelijk niet alleen voor de dader. Ook de pleitbezorger is in hun ogen een godslasteraar die het verdient om, het liefst publiekelijk, omgebracht te worden. Hierdoor is er van een normaal gezinsleven voor deze activisten in de regel geen sprake omdat ze vaak op de vlucht zijn vanwege aanhoudende doodsbedreigingen.

Door de verdediging in prominente zaken zoals die van Asia Bibi op zich te nemen, is het voor Saif Ul Malook niet meer mogelijk om anoniem z’n werk te doen. Hierdoor zal hij waarschijnlijk voor de rest van z’n leven permanent beschermd moeten worden door persoonlijke lijfwachten. Jubilee Campaign is dan ook bijzonder verheugd over het feit dat hij met de Jinnah Award de erkenning krijgt die hij verdient. Hiermee wordt er aan de vele andere helden die zich in het Midden-Oosten op de achtergrond inzetten voor mensenrechten en godsdienstvrijheid, een signaal afgegeven dat ze kunnen rekenen op onze steun.

Platform

De prijs is vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk in het leven geroepen door de All-Party Group On International Freedom Of Religion Or Belief; een breed platform van parlementsleden en leden van de House Of Lords die zich in het Britse Parlement inzet voor godsdienstvrijheid.

Tijdens het evenement waren er verschillende gasten aanwezig waaronder ook Peter van Dalen (ChristenUnie, Europarlement) en Lord David Alton (lid House Of Lords en medeoprichter van Jubilee Campaign).

Jubilee Campaign is dankbaar voor de samenwerking met Saif Ul Malook, zijn team en de andere advocaten die zich inzetten voor vervolgde christenen in Pakistan en andere sharialanden. We nodigen u uit om voor hen te blijven bidden, dat ze beschermd zullen worden en hun werk in de rechtbanken in het Midden-Oosten en Azië effectief kunnen blijven doen.

Jubilee Campaign
Jubilee Campaign
22-11-2022
Buitenland
https://www.jubileecampaign.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies