Pastor Anthony in Oeganda: Dankbaar om te zien hoe God ons werk zegent

Pastor Anthony fietste iedere keer dertig mijl om de cursussen in Kitgum bij te wonen. Achtenveertig kilometer op een fiets, zoals wij die in Nederland in de naoorlogse dagen bezaten. Achtenveertig kilometer over stoffige zandwegen in de brandende zon of juist door modderpoelen, waar de weg in de regentijd in veranderd was.

Vanuit NET evalueren we de achterliggende drie jaren met het team in Oeganda. We zitten in een zaaltje, met een betonnen vloer. De muren zijn in harde kleuren geverfd: knalgeel en vuurrood. Op tafels langs de wand staan de resten van de maaltijd die we net genoten hebben: Cassave, gebakken banaan, ananas, rijst en stevige kip. De kip wordt met de handen gegeten, want van messen hebben ze nog nooit gehoord in dit land. Buiten regent het nog, binnen is het een klamme warmte. De deur staat open. We kijken uit op de plaggenhutten, waar de buren wonen. 

We spreken met de vier trainers uit Oeganda: Cate, Benson, Titus en George. Ze komen uit verschillende delen van het land, maar dat is voor het werk dat ze doen geen probleem. Culturen kunnen van streek tot streek verschillen, maar voor het werk in Gods Koninkrijk vullen ze elkaar prima aan. Hun gezamenlijke passie: het trainen van pastors voor NET Foundation. 

De Bijbel centraal
God heeft de achterliggende drie jaren veel gedaan. Op drie plaatsen zijn pastors toegerust. In Kitgum, Nwoya en in Mityana zijn inmiddels alle cursussen gegeven en zijn de 103 studenten gecertificeerd. Een aanmerkelijk deel van deze studenten was al voorganger. Daarnaast zijn er ook studenten die nog niet direct een leidende rol hebben. Ook in Matidi is nu een begin gemaakt met een training. De studenten komen overal vandaan Het mooie is dat het materiaal de kerkelijke denominaties overstijgt. De Bijbel staat centraal.

Deelname van de pastors was hoog
De pastors hebben er ook veel over om de trainingen bij te wonen. Zo kwam pastor Anthony iedere keer dertig mijl op de fiets. Over de Oegandese wegen is dat een behoorlijke uitdaging. De deelname van de pastors was hoog. Zeker zo’n zeventig procent van de deelnemers kwam trouw iedere keer opdagen. De opkomst van de deelnemers is per plaats verschillend. De kracht van een studiecentrum is in de eerste plaats gelegen in de zegen die God geeft. Maar ook de coördinator die het aanstuurt is van groot belang. 

God verandert levens
Cate (hoofdcoördinator in Oeganda): ‘We zijn dankbaar te mogen zien hoe God ons gebruikt. God verandert levens. Het is een zegen daar getuige van te zijn. Pastors zijn veranderd, kerkleiders zijn veranderd, maar ook wij als team zijn veranderd. De trainingen hebben ook wat met ons gedaan. We prijzen God voor wat Hij doet en dat Hij het programma van NET zegent.’

Een artikel van Arjan van den Noort van de stichting NET Foundation. Deze organisatie rust wereldwijd voorgangers en evangelisten toe. Dit doen ze online, door middel van lokale NET studiecentra en in samenwerking met Bijbelgetrouwe theologische opleidingen. Meer informatie is te vinden op de website: www.netfoundation.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies