Arjan: Ineens staat hij voor mijn lens

Arjan van den Noort: Ineens komt hij op mij af rennen. Voordat ik het goed en wel besef kijkt hij mij recht in de ogen, door de lens van mijn fototoestel… We zijn in Nwoya, een dorpje in het noorden van Oeganda. Vannacht hebben we geslapen in het hotel in Gulu. We werden wakker van een hevige regenbui die op het golfplaten dak kletterde. Door de regen zijn we naar Nwoya gereden. De roodbruine zandpaden zijn veranderd in modderige drab. Onze nette schoenen zien er inmiddels al niet zo netjes meer uit.

Er is besloten dat, vanwege het weer, de certificeringsbijeenkomst niet in de open lucht, maar in het kerkgebouw zal plaatsvinden. Op het terrein van de kerk staat ook een school. De jongelui in Oeganda hebben afwisselend drie maanden school en dan één maand vakantie. Anders dus dan in Nederland, waar de vakanties vaak maar een week zijn. De zomervakantie is echter korter dan de zes weken die wij gewend zijn.

Jongens en meiden in schooluniform

Terwijl we buiten staan te wachten, voordat de ceremonie begint, komt er een schoolklas naar buiten. Allemaal in een geel-blauw uniform, sommigen met een jas eroverheen. Mooi voor een aantal foto’s. We vragen toestemming. De meiden uit de groep giechelen, maar vinden het prima. De jongens zwaaien. Eén van de jongens maakt zich los uit de groep en komt op me afrennen, om zijn neus bijna tegen de lens van de camera te drukken.

Later realiseer ik me dat het waarschijnlijk is, omdat ik er iets minder donker uitzie als Nederlander.

Even verderop staat de Oegandese Dickson ook foto’s te maken. Ze rennen echter niet naar hem toe. Later realiseer ik me dat het waarschijnlijk is, omdat ik er iets minder donker uitzie als Nederlander.

Vragen

We merken het vaker tijdens deze reis. Kinderen komen al snel nieuwsgierig dichterbij. Wat komen deze mensen hier doen? Begrijpen ze het doel van ons werk? Weten ze dat we van NET Foundation komen, om pastors te ondersteunen? Waarschijnlijk niet. Maar mogelijk roepen de in toga’s geklede studenten en docenten vragen op. Waarom wordt er gezongen in het kerkgebouw? Wij weten niet welke vragen onze aanwezigheid oproept.

‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’, geldt ook hier.

Intussen komen er ook bij mij vragen boven: Zijn dit kerkelijk betrokken jongeren? Zijn dit jongeren die geïnteresseerd zijn in het werk van een voorganger? Zijn er jongeren bij die over een aantal jaar als student meedoen met ons programma? Wat dat betreft is het wel mooi dat ze soms letterlijk met de neus vooraan staan. Jong geleerd, is oud gedaan. ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’, geldt ook hier.

Met de neus vooraan

Inmiddels is dit fotomoment al weer even geleden. Maar ik moest eraan denken toen ik een filmpje langs zag komen van mijn zoon, die in Burundi is voor zijn eindopdracht van school. Hij filmde een interview met een plaatselijke boer. En wie waren er prominent aanwezig? Inderdaad, zo’n twintig kinderen. Ze stonden met de neus vooraan. ‘Wie de jeugd heeft, …’

Door: Arjan van den Noort

Dit is een artikel van Arjan van den Noort van de stichting NET Foundation. Deze organisatie rust wereldwijd voorgangers en evangelisten toe. Dit doen ze online, door middel van lokale NET studiecentra en in samenwerking met Bijbelgetrouwe theologische opleidingen. Meer informatie is te vinden op de website: www.netfoundation.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies