Zie hoe Jezus daar loopt in Jeruzalem

In gedachten loop ik vanuit het hotel de Olijfberg af, langs de Dominus Flevit Church, de plaats waar volgens de overlevering de Heere Jezus huilde over Jeruzalem, langs rechts Gethsemane en links de Kidronvallei. Met een S-bocht eindigt de weg bij de Liongate. In de Bijbel is dit de Schaapspoort, waar de achtendertig jaar zieke man in Bethesda lag.

Goede Vrijdag op de Via Dolorosa

Door de poort heen loop ik de Via Dolorosa op. In gedachten zie ik de Heere Jezus hier lopen met het kruis op Zijn rug en de doornenkroon op Zijn hoofd. Ik hoor een grote menigte Hem uitjouwen. Rechts zie ik het gerechtsgebouw van Pontius Pilatus. Door de nauwe straat loop ik naar beneden over de kasseien. Ik steek een plein over en vervolg de Via Dolorosa. Links zie ik een poortdeur, met daarboven de Latijnse tekst ‘Simoni Cyrenaeo Crux Imponitur’. Dit herinnert aan het moment dat Simon van Cyrene gedwongen werd het kruis mee te helpen dragen. De Via Dolorosa eindigt bij de Heilige Grafkerk, waar Golgotha mogelijk gelegen heeft.

Goede Vrijdag bij de Klaagmuur

Ik loop nog een klein stukje verder, tot ik vanaf een plateau zicht heb op de Klaagmuur. Het is het moment van het vrijdaggebed. Om zes uur begint de Sjabbat. Er heeft zich een grote menigte verzameld bij de muur. Rechts staan de vrouwen, links de mannen. De mannen zijn allemaal in het zwart, met hoge hoeden, met daar onderuit de pijpekrullen. Voorover gebogen staan ze tegen de muur, hun gebeden op te zeggen. Ze zien uit naar de komst van de Messias, maar beseffen niet dat Hij al gekomen is. Ze bidden om de komst van Zijn rijk, maar ze beseffen niet dat Zijn rijk geestelijk is. Het is vandaag Goede Vrijdag, maar voor hen is het een gewone vrijdag, net als alle andere vrijdagen. Ze denken er niet aan hoe Jezus ooit door hun straten liep met een kruis op Zijn rug. En als ze er al aan denken, dan zien ze Hem meer als een figuur uit de geschiedenis en niet als de beloofde Messias.

Bijbelscholen

Wat mooi om ook voor deze mensen er te mogen zijn. Ook in Israël is het werk van NET Foundation broodnodig. Zo ondersteunen we een Bijbelschool in Netanya, in het noorden van Israël en een Bijbelschool in Bethlehem, zo’n dertig minuten vanaf Jeruzalem. Dit zijn Bijbelgetrouwe scholen, die de boodschap van het Evangelie van Jezus Christus centraal stellen. De meeste lessen worden online gegeven. NET Foundation ondersteunt hen hierbij. In Netanya heeft sinds de coronapandemie het online onderwijs een hoge vlucht genomen. Studenten komen overal vandaan. Er is nu zelfs ook een Koreaanse professor in dienst om de Koreaanse studenten, die hier ook studeren, te bedienen. Wij zijn hier slechts een klein schakeltje. Maar wij mogen een schakeltje zijn.

Orthodoxe Joden en Goede Vrijdag

Wij bidden dat ook deze orthodoxe Joden Goede Vrijdag geestelijk leren kennen en dat de Kruiskoning hun Paaskoning wordt.

Arjan van den Noort

Dit is een artikel van Arjan van den Noort van de stichting NET Foundation. Deze organisatie rust wereldwijd voorgangers en evangelisten toe. Dit doen ze online, door middel van lokale NET studiecentra en in samenwerking met Bijbelgetrouwe theologische opleidingen. Meer informatie is te vinden op de website: www.netfoundation.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies