Luilekkeren?

Vorige week was Havo 4 van onze school op werkweek. Als mentor van een van de klassen mocht ik ook mee. We zijn woensdag naar Ieper gereden, waar we de begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog bekeken hebben. Onvoorstelbaar: 12.000 jonge jongens op de Commonwealth begraafplaats Tiny Cot en 44.000 slachtoffers op de Duitse begraafplaats Langemarck. De laatste dag van deze werkweek hebben we in Parijs doorgebracht. Het resultaat: twee nachten op het kampoord met weinig slaap en één nacht in de bus zonder slaap. Maar het was een prachtige reis.

Snoepreisjes?

Soms worden deze reizen gezien als snoepreisjes. Terwijl anderen hard werken, ben jij lekker op reis, zo is dan de gedachte. Ik zal niet ontkennen dat het mooi is om te reizen en andere culturen te snuiven, maar luilekkeren is het zeker niet.

Bijbelscholen

Ook bij NET Foundation maken we geregeld reizen. We gaan dan op bezoek bij onze partners. We bezoeken de studiecentra en leveren daar een bijdrage aan een programma. Ook bezoeken we Bijbelscholen om hen te helpen bij het inrichten van hun online leeromgeving. Net als in Nederland heeft het online leren ook in andere landen een hoge vlucht genomen.

Ethiopië

Zo waren twee van onze collega’s begin mei in Ethiopië. Zij bezochten drie Bijbelscholen, waar ze zelf ook een aantal trainingen gaven. De eerste training begon ’s ochtends om 9 uur, tweeëneenhalf uur na aankomst op de luchthaven van Addis Ababa, na een nachtvlucht. In totaal zijn er drie trainingen gegeven, verdeeld over drie dagen. Drie keer een hele ochtend.

Online en fysiek onderwijs

In de eerste training ging het over de voordelen en valkuilen van online onderwijs. Samen werd er nagedacht over de verschillen tussen online en fysiek onderwijs. In de tweede bijeenkomst werd aandacht geschonken aan het ontwikkelen van online cursussen voor studenten. Tijdens de derde bijeenkomst hebben de studenten zelf aan de hand van een template een eigen cursus ontwikkeld. Het is mooi om te zien hoe de trainingen in de praktijk worden gebracht.

Samenwerkingen

Deze drie trainingen werden gegeven op de ochtenden. De middagen waren gevuld met gesprekken, waarin we op zoek gingen naar verdergaande samenwerkingen tussen NET Foundation en de Bijbelscholen. Zo was er een inhoudelijk goed gesprek met Ruhama Gezahegn, het hoofd online onderwijs van het Evangelical Theological College (ETC). Er blijkt op het ETC al veel kennis aanwezig te zijn. Dit kan gebruikt worden in de samenwerking tussen ETC en een andere Bijbelschool in Ethiopië waar ze al langer mee samenwerken. Zo is NET Foundation een soort smeerolie tussen verschillende Bijbelscholen.

Intensieve reis

Na drie volle dagen vertrekken de beide collega’s midden in de nacht vanaf de luchthaven in Addis Ababa, om acht uur later in Brussel te landen, waarna een zes uur durende treinreis hen weer terugbrengt bij hun gezinnen. Ze kijken terug op een mooie, maar ook intensieve reis. De komende tijd mogen ze even welverdiend luilekkeren.

Door: Arjan van den Noort 

Dit is een artikel van Arjan van den Noort van de stichting NET Foundation. Deze organisatie rust wereldwijd voorgangers en evangelisten toe. Dit doen ze online, door middel van lokale NET studiecentra en in samenwerking met Bijbelgetrouwe theologische opleidingen. Meer informatie is te vinden op: www.netfoundation.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies