Christen zijn in Quito de hoofdstad van Ecuador

Arjan van den Noort ontmoette Edgar Baldéon, zijn collega uit Ecuador. Edgar geeft les op een Bijbelschool. Hij maakt gebruik van het online platform NET-foundation en de bijbehorende materialen en is coördinator in Ecuador (foto). Hij is een week in Nederland voor overleg met de NET-collega’s. Ze schudden elkaar de hand op het plein van de Pieter Zandt Scholengemeenschap in Kampen. Voor Arjan een ochtendje zijn Engels opkrikken, met af en toe een woordje Spaans er tussendoor.

Arjan: Er staan twee lessen op het programma: een les in 4 vwo en een les in 5 vwo. Beide klassen hebben RMS (Religie, Mens en Samenleving). Klas 4 is bezig met het Jodendom. Edgar zal voor hen met name insteken op rituele gebruiken in Ecuador. Klas 5 behandelt godsdiensten wereldwijd. Hier kan Edgar iets vertellen over de kerk in Ecuador en waarin die verschilt van de kerk in Nederland.

Grafkisten
Een slide met een foto van een muur met allemaal nissen met daarin grafkisten, waar mensen voor staan om hun doden te eren, roept wel wat vragen op: ‘Worden mensen niet onder de grond begraven? Stinkt het niet in zo’n ruimte?’ In Quito, de hoofdstad van Ecuador, waar de foto gemaakt is, is niet genoeg ruimte onder de grond, volgens Edgar. Daarom zijn er veel gebouwen waar de kisten in nissen worden geschoven, achter een glazen wand.

Leerlingen zijn vrij genoeg om hun vragen te stellen. Engels is voor hen geen struikelblok. Edgar geniet zichtbaar van de vragen die gesteld worden. ‘Moet ik een monoloog houden of moet ik interactie zoeken’, vroeg hij van tevoren. Blijkbaar hoeft hij niets te zoeken. De interactie komt vanzelf.

Machismo
Secularisatie, de consumptiemaatschappij en het machismo zijn de gevaren die de kerk in Ecuador bedreigen. Edgar ziet ze als machten van de duisternis. Met name het machismo roept vragen op. Veel mannen in Ecuador gedragen zich als een macho. Zij voelen zich duidelijk belangrijker dan hun vrouw of vriendin. De vrouw is eerder een soort slavin, die het huishouden goed moet regelen. Goed voor de was en voor het koken. Zoals vroeger wel eens spottend gezegd werd: ‘De vrouw heeft maar één recht en dat is het aanrecht’.

Machogedrag
In Ecuador is deze uitspraak voor veel mannen een ‘waarheid’. Edgar leest Kolossenzen 1:13: ‘Hij heeft ons getrokken uit de macht van de duisternis en overgezet in het Koninkrijk van de Zoon van Zijn liefde.’ In Gods Koninkrijk gaat het niet om machogedrag. Daar gaat het om liefde. En als er Eén heeft laten zien wat liefde is, is het wel Jezus Christus.

Edgar sluit af: ‘Je bent geen christen alleen omdat je de Bijbel leest. Je bent pas echt christen als je een leven kent dat gericht is op Christus. Het leven van een christen moet gefundeerd zijn op de Rots: Christus.’

Dit is een artikel van Arjan van den Noort van de stichting NET Foundation. Deze organisatie rust wereldwijd voorgangers en evangelisten toe. Dit doen ze online, door middel van lokale NET studiecentra en in samenwerking met Bijbelgetrouwe theologische opleidingen. Meer informatie is te vinden op de website: www.netfoundation.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies