Valentijnsdag en Bijbelsmokkel

Arjan van den Noort: ‘Ik zie ons nog zo zitten in een Volvo stationwagen, vier kinderen op de achterbank en twee achterin de ‘kattebak’. (Dat mocht toen nog.) We zitten en liggen op en tussen de slaapzakken met Bijbels die we gaan afleveren.’

Bijbelsmokkel
We zijn in Oost Duitsland. Het is mei, 1986. In onze Volvo stationwagen met daarachter een caravan, waarin een dubbele bodem zit die volgepakt is met Bijbels, zijn we de grens gepasseerd. Op de camping zijn de Bijbels tevoorschijn gehaald en in slaapzakken in de auto gelegd. De auto staat op de centrale parkeerplaats bij de ingang. Met enige regelmaat zien we campinggasten, met de handen als een dakje boven de ogen, naar binnen turen door de raampjes van onze auto. Het is ook wel verdacht: drie gevulde slaapzakken achterin een verlaten auto. We voelen ons niet gerust en besluiten op klaarlichte dag in de auto te stappen en ‘op goed geluk’ naar de dominee te rijden in de hoop dat we hem thuis zullen treffen.

Met dat we de camping afrijden, blijkt er politie te staan. Alle auto’s worden aan de kant gehaald. We sluiten ons aan in de rij met een gebed in ons hart. Ineens merkt een agent ons op. Hij ziet de Nederlandse nummerplaat en wenkt ons uit de rij. Daar zitten we als kinderen in de leeftijd van 5 tot 13 jaar bovenop de slaapzakken, met de hoofden tegen het dak. We voelen de spanning door ons heengaan. We worden de rij uit gewenkt en … wij mogen doorrijden. Blijkbaar was het een routine-controle.

Bijbelmoment
Dit verhaal vertelde ik vandaag, op Valentijnsdag, tijdens het Bijbelmoment met de medewerkers van NET Foundation. Daarna lazen we 1 Korinthe 13. Waarom? Wat heeft Valentijnsdag met dit verhaal te maken? Wat heeft Valentijnsdag te maken met NET Foundation? Dat 1 Korinthe 13 en Valentijnsdag wat met elkaar te maken hebben, dat mag duidelijk zijn. Maar waarom dit verhaal over Bijbelsmokkel?

In 1 Korinthe 13, het hoofdstuk van de liefde in de Bijbel, gaat het om het motief waarmee we dingen doen. Al spreken we allerlei talen, al kunnen we ons redden in diverse landen, het baat ons niets wanneer dit niet uit liefde gebeurt. Al zouden we alle kennis van de wereld hebben, maar als het ons koud laat naar de mensen om ons heen, dan hebben we er niets aan. Bijbelsmokkel, een nobel streven. Het was goed dat het gebeurde in de tijd van het ‘IJzeren Gordijn’. Maar zonder liefde voor de medemens en zonder liefde voor Christus, heeft het ten diepste geen nut.

Onze motieven
Wat zijn onze motieven waarmee we ons werk doen? Waarom zijn we actief voor NET Foundation. Omdat we de liefde voelen voor de voorgangers op het zuidelijk halfrond, die vaak nog zo weinig kennis hebben. Maar ook omdat we liefde voelen voor de mensen die door hun boodschap worden bereikt. Zo las ik van Anne van der Bijl, de oprichter van Open Doors dat hij bad om bekering van alle grote leiders in de wereld, ook terroristenleiders. Toen Osama bin Laden, de Saoedi-Arabische terrorist, de oprichter van islamitische terreurorganisatie Al Qaida, in 2011 gedood was, belde Anne in tranen een van zijn vrienden op. Hij zei: ‘Nu heeft niemand hem verteld over Jezus Christus.’

Wat zijn onze motieven waarmee wij ons werk bij NET Foundation doen? Wat zijn mijn motieven om de dingen te doen, die ik doe? Ben ik bewogen met de mensen op het veld? Ben ik bewogen met de mensen om mij heen? Valentijnsdag herinnert me eraan, dat ik mijn motieven weer eens extra onder de loep moet nemen. Eigenlijk zou het iedere dag Valentijnsdag moeten zijn.

Dit is een artikel van Arjan van den Noort van de stichting NET Foundation. Deze organisatie rust wereldwijd voorgangers en evangelisten toe. Dit doen ze online, door middel van lokale NET studiecentra en in samenwerking met Bijbelgetrouwe theologische opleidingen. Meer informatie is te vinden op de website: www.netfoundation.nl

Datum: 18 maart 2023
Auteur: NET Foundation – Arjan van den Noort
Foto: Arjan van den Noort
Website: www.netfoundation.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies