Uitzwaaien op Schiphol

Daar gaat hij door de douane. Nog een laatste zwaai en dan is hij verdwenen. De komende acht uur is er geen contact mogelijk. We kunnen zijn vlucht alleen nog volgen via Flightradar. Onze zoon is op weg naar Burundi. De komende twee maand zal hij in Afrika verblijven. Hij zal daar een onderzoek gaan doen in het kader van zijn studie.

Het is niet de eerste keer dat hij in het vliegtuig zit. Bij ons als ouders treedt er ook een gewenningsproces op. De eerste keer, nu een jaar of vier geleden, was het afscheid wel wat emotioneler. Niet dat het er nu koeltjes aan toe gaat, maar het went.

Wereldwijde contacten
Het is goed om wereldwijd contacten op te bouwen met broeders en zusters in andere landen. Het is belangrijk om anderen face to face te ontmoeten. Elkaar in de ogen kijken is toch altijd anders dan via een Zoom-meeting. En wanneer je de ander fysiek de hand geschud hebt, merk je dat ook terug in de online contacten die er daarna zijn. Je communiceert gemakkelijker. Je voelt de ander beter aan.

Vriendschapsevangelisatie
Jaren terug las ik al dat vriendschapsevangelisatie de beste vorm van evangelisatie is. Je kunt de straat op gaan en met mensen in gesprek gaan, je kunt een toespraak houden voor radio of TV, je kunt een prachtige podcastserie maken om mensen te bereiken. Maar de echte contacten ontstaan in het intermenselijke contact. Daar waar mensen elkaar fysiek ontmoeten, ontstaat verbinding. En als er verbinding is, kun je ook iets kwijt. En daarna kan het ook digitaal, maar eerst moet het zaadje geplant worden.

Bezoek
Laten we ook niet onderschatten, wat aandacht met mensen doet. Zo las ik bij Anne van der Bijl (‘De Roeping’) hoe hij een bezoek beschreef van een team ergens in een afgelegen dorpje in Mexico. Dit gedeelte van Mexico was in handen van guerrilla’s, maar de medewerkers van Open Doors lieten zich niet tegenhouden. Ze gingen toch naar dit dorpje toe, om de bevolking te bemoedigen, ondanks alle (doods)dreigementen. De inwoners van dit dorp waren diep geraakt door zoveel liefde voor hen. Zelfs de burgemeester, die ook dreigementen had geuit, was zo geraakt dat hij zich bij de christelijke gemeente aangesloten heeft. Dit bezoek werd tot zegen voor de hele gemeenschap.

Wederkerigheid
Ook bij NET Foundation zijn wij altijd weer verwonderd wanneer we horen van de mooie ontmoetingen die er zijn met de pastors aan de andere kant van de wereld. Er gebeuren mooie dingen op het veld. De bezoeken doen ertoe. Ook voor onszelf. Het is geen eenrichtingsverkeer. Er is sprake van wederkerigheid. We leren ook van hen: De dankbaarheid die van hen afstraalt, het geloofsvertrouwen dat blijkt in hun gebedsleven. Het doet ons vaak beschaamd staan.

De opgestoken hand
Daarom alleen al is die laatste opgestoken hand op Schiphol zo waardevol. Ze komen zo verrijkt terug. We zien uit naar het moment dat onze zoon met opgestoken hand zwaait naar de achterblijvers in Bujumbura, om een dag later zijn hand naar ons op te steken, bij wijze van groet, om ons vervolgens te verrijken met zijn verhalen. Verhalen van hoop, verhalen van wat God doet in het leven van mensen daar, in het leven van de mensen die hem uitzwaaiden.

Dit is een artikel van Arjan van den Noort van de stichting NET Foundation. Deze organisatie rust wereldwijd voorgangers en evangelisten toe. Dit doen ze online, door middel van lokale NET studiecentra en in samenwerking met Bijbelgetrouwe theologische opleidingen. Meer informatie is te vinden op de website: www.netfoundation.nl

Datum: 24 maart 2023
Auteur: NET Foundation – Arjan van den Noort
Foto: NET Foundation
Website: www.netfoundation.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies