Christelijk meisje na ontvoering en uithuwelijking eindelijk vrij

Pakistan – Jubilee Campaign heeft het christelijke meisje Hoorab uit de handen van haar ontvoerder gered. De prijs die betaald moest worden was echter hoog; haar vader werd op gruwelijke wijze om het leven gebracht.

Het team van Jubilee Campaign wil Basharat Masih gedenken als een moedige man die tot het bittere einde heeft gevochten voor de vrijheid van zijn dochter. Hoorab heeft al heel lang geen moeder meer. Nu ook haar vader er niet meer is, staat zij er samen met haar broer en twee zussen, helemaal alleen voor. Momenteel worden de vier kinderen opgevangen in een ‘safe house’ van Jubilee Campaign. Naast de afwikkeling van de ontvoeringszaak zijn de advocaten van Jubilee Campaign nu ook een procedure gestart tegen de moordenaar van Hoorab’s vader.

Buurtwinkel

Hoorab werd eind 2022 ontvoerd door de 29-jarige Usman die in een buurtwinkel werkte waar Hoorab regelmatig boodschappen deed. Onder zware psychische druk en mishandeling werd het 12-jarige meisje na haar ontvoering gedwongen om zich tot de islam te bekeren, waardoor het voor Usman, op basis van de sharia-wet, mogelijk zou worden om met het jonge meisje te “trouwen”. Na de voltrekking van “het huwelijk” werd Hoorab dagelijks verkracht, geslagen en als slaaf in het huishouden aan het werk gezet.

Toen de vader van Hoorab erachter kwam dat zijn dochter was vermist, ging hij naar het politiebureau. Toen duidelijk werd dat Hoorab door Usman was ontvoerd, haalde de politie haar op, waarna ze naar een opvanghuis voor meisjes werd bracht. Usman gaf zich echter niet snel gewonnen. Hij bedreigde Hoorab, en zei dat hij haar familie zou vermoorden als ze aan de politie zou vertellen dat ze tegen haar wil ontvoerd en uitgehuwelijkt was.

Op het politiebureau overlegde Usman een document waarin stond dat Hoorab 18 jaar oud was en dat het huwelijk rechtmatig was. Zoals dat vaker in Pakistan gebeurt, werden de verklaringen en de documenten van de islamitische man door de politie als legitiem beschouwd, terwijl de verklaringen en documenten van de christelijke vader van Hoorab betreffende haar leeftijd volledig werden genegeerd.

Handtekeningen

Toen het team van Jubilee Campaign contact opnam met Hoorab, vertelde ze dat de politie haar onder druk had gezet om een handtekening te zetten onder documenten die ze niet begreep. Achteraf bleek het om verklaringen te gaan waarin Hoorab bevestigde dat ze zich vrijwillig tot de islam had bekeerd en uit eigen wil met Usman was getrouwd. Toen de politie besloot om Hoorab weer terug te brengen naar haar “echtgenoot”, was haar vader de wanhoop nabij. Volgens de Pakistaanse wet is een 12-jarig meisje veel te jong om te trouwen dus Basharat wist dat hij in zijn recht stond. Wat kun je echter doen als de overheid zelf weigert om zich aan de nationale wetgeving te houden, maar in plaats daarvan de islamtische religieuze wetten toe te passen?

Basharat vertelde dat hij iedere dag naar het politiebureau ging om te informeren naar zijn dochter. “Ik vroeg politici en wetshandhavers om naar me te luisteren; mijn dochter is pas 12 jaar oud, ze is onschuldig. Geef ons alstublieft gerechtigheid.” De wetshandhavers schaarden zich echter unaniem achter de ontvoerder.

Hoogstwaarschijnlijk is er sprake van omkoping. Een moslimman die zich in Pakistan schuldig maakt aan de ontvoering en gedwongen bekering van een christelijk meisje kan in de regel, ook financieel, rekenen op brede steun vanuit zijn gemeenschap. De kans is dus groot dat Usman de bescherming door de politie heeft afgekocht. Een luxe die de arme vader van Hoorab zich niet kon permitteren.

Druk

Toen de advocaten van Jubilee Campaign zich met de zaak gingen bemoeien werd de grond onder de voeten van de politie schijnbaar te heet. Door de jurisprudentie en ervaring die in soortgelijke zaken door de jaren is opgebouwd, kan het effectief zijn om corrupte ambtenaren onder druk te zetten en aan te zetten om zich in ieder geval aan de nationale wetten te houden. Na een gevangenschap van ongeveer drie maanden in het huis van de ontvoerder, waarbij het meisje onbeschrijflijk veel leed werd aangedaan, besloot de politie haar onder druk van de advocaten van Jubilee Campaign weer naar het opvanghuis te brengen en werd Usman gearresteerd.

Op basis van verschillende documenten kon door de advocaten worden aangetoond dat Hoorab 12 jaar oud was ten tijde van haar ontvoering. Ook vanuit het internationale netwerk kon Hoorab tijdens haar beproeving rekenen op steun. Joseph Janssen was namens het Nederlandse kantoor van Jubilee Campaign bijna dagelijks in contact met het betrokken politiebureau. Ook sprak hij doorlopend met de Pakistaanse en internationale media. “Wij wisten dat Hoorab vreselijk behandeld werd door Usman, dus elke dag telde”, aldus Joseph.

Na zijn arrestatie gaf Usman uiteindelijk toe dat zijn handelwijze met Hoorab onrechtmatig was. Op basis van deze verklaring werd het “huwelijk” op 11 februari j.l., ook van rechtswege, vals en onwettig verklaard, waarna Hoorab vrij was om herenigd te worden met haar vader, broer en zussen.

Erekwestie

Op het moment dat het recht zegeviert, wil dat in Pakistan nog niet zeggen dat slachtoffers over kunnen gaan tot de orde van de dag. Voor traditionele, islamitische gemeenschappen en hun radicale leiders is het een erekwestie dat de voor hen geldende sharia-wet wordt nageleefd. Volgens deze regels heeft Usman niets fout gedaan en behoort Hoorab zich te onderwerpen aan haar “man”. Ook is het naar hun mening toegestaan om het recht in eigen hand te nemen.

Na de vrijlating van Hoorab kregen haar vader, familie, maar ook vrienden en kennissen, te maken met ernstige doodsbedreigingen. Toen de vader van Hoorab op 24 april jl. in het dorp was, werd hij met messteken om het leven gebracht. Het jongere zusje van Hoorab was erbij toen haar vader op brute wijze werd vermoord. Basharat Masih laat drie dochters en een zoon als wees achter.

Het nieuws over de moord op Basharat heeft intens verdriet gebracht bij Hoorab en haar familie. Ook het team van Jubilee Campaign is ontdaan. Samen hadden ze maandenlang gestreden om Hoorab vrij te krijgen. Wat een vreugdevol moment had moeten zijn, sloeg plotseling om in rampspoed. In het ‘safe house’ van Jubilee Campaign zijn de kinderen nu veilig en kunnen ze rekenen op psychologische hulp om hun trauma en verlies te verwerken. Ook volgen ze daar onderwijs en krijgen ze de kans om hun diploma te halen.

Gerechtigheid

Jubilee Campaign is vastbesloten om door te zetten met het gevecht voor gerechtigheid. Wij hopen dat Hoorab opnieuw bij de politie en de rechtbank een kans wordt gegund om haar verhaal te doen. Het onrecht wat in Pakistan doorlopend tegen jonge christelijke meisjes wordt gepleegd, kan alleen plaatsvinden zolang het kwaad onder de (sharia) pet wordt gehouden en onbestraft blijft.

Jubilee Campaign zal zich daarom blijven inzetten om Usman veroordeeld te krijgen zodat er naar de Pakistaanse samenleving een duidelijk signaal wordt afgegeven dat de praktijk van ontvoering en seksueel misbruik van christelijke meisjes onacceptabel is.

Wij zijn dankbaar voor het gebed en de financiële steun die we op onze beurt weer door kunnen geven aan onze broers en zussen die vervolgd worden en het moeilijk hebben.

Met toestemming overgenomen van de nieuwsbrief van Jubilee Campaign.
Foto: © ChristelijkNieuws
Meer informatie: Jubilee Campaign Nederland

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies