Reyer kiest voor breekbaarheid en dankbaarheid met nieuwe single

Op 1 september is ‘Hier en Nu’, de nieuwe single van Reyer, verschenen. Het is een track met de wortels in de afgelopen bewogen jaren, met de voeten stevig in het hier en nu en met de blik hoopvol vooruit gericht. ‘Hier en Nu’ tilt daarmee muzikaal en inhoudelijk een tipje van de sluier op wat het komende album van Reyer in petto heeft. Dit verschijnt begin 2024.

Reyer schreef ‘Hier en Nu’ samen met Eline van Dijk (ELINE). In het refrein klinkt een duidelijk statement:

God, U geeft vandaag aan mij, ik kies voor dankbaarheid

“Ik heb het afgelopen jaar veel angst voor de toekomst ervaren” legt Reyer uit. De producer, songwriter en aanbiddingsleider ging een paar jaar geleden door een burn-out heen en verwerkte de vragen die dat opleverde over zijn identiteit in God in zijn vorige album ‘Ik Ben’. De nieuwe muziek, te beginnen met ‘Hier en Nu’ pakt die draad op.

“Iets wat vroeger relatief simpel leek, kon de afgelopen tijd een enorme uitdaging lijken in mijn hoofd. Na een aantal jaren weer aanbidding leiden voor grotere groepen mensen, bijvoorbeeld. Daar kon ik maanden van tevoren al mee worstelen. Ik merkte dat ik breekbaar was geworden. Dat is goed om te zijn als aanbiddingsleider – je wilt authentiek zijn – maar het legt ook veel druk op je en in mijn geval kostte het veel energie en leverde het ook angst op.

Dankbaarheid als een keuze

In gesprekken en bijbelstudie kwam ik toen op het gegeven van ‘dankbaarheid als een keuze’. Fillipenzen 4:6 zegt: ‘Wees over niets bezorgd, maar vraag in alle omstandigheden aan God wat u nodig hebt en dank Hem in uw gebeden.’ Daarop volgt dat je ‘de vrede van God, die alle verstand te boven gaat’ zult ervaren. Het was opvallend dat een gesprek met een psycholoog iets vergelijkbaars opleverde. Die zei dat ik, als mijn gedachten mij vooral vertelden dat ik niets kon, had of voorstelde, moest bedenken wat ik wel had.

‘Ik kies voor dankbaarheid’

Vrienden, familie, een dak boven mijn hoofd, maar ook de rijkdom van het leven zelf, de natuur, de mensen… Door me dat zo telkens te laten beseffen, veranderde er ook iets in mijn gedachten. De levenshouding werd positiever. Ik denk dat dat vergelijkbaar is met wat de bijbel daarover zegt. Ik wilde het de kern van het lied maken: ‘Ik kies voor dankbaarheid’.”

Startschot van het nieuwe album

‘Hier en Nu’ is het startschot van het nieuwe album van Reyer, wat thema’s laat horen op een manier die zelden zo in het genre aan bod komen: mentale gezondheid en depressie voorop. Reyer kwam tot diverse nieuwe liedjes mede dankzij de input en eerlijke verhalen van luisteraars. Hij nam het album afgelopen voorjaar live op met band en publiek, in een indrukwekkende oude fabrieksloods in Zaandam. ‘Ergens staat die locatie ook symbool voor de rauwheid van het leven waarin we soms bewust de keuze moeten maken om door te gaan, en dat we God overal en te allen tijde kunnen aanbidden’. Ik hoop dat die hoop doorklinkt in de muziek.

Auteur: Leon van Steensel
Foto: Reyer
Meer informatie: www.reyer-music.com

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies