Reyer blijft de hoop vasthouden

Met zijn nieuwe album Leven & Toekomst geeft worshipleider Reyer van Drongelen zijn luisteraars een blik in zijn hart en ziel. Hij verstopt zijn depressieve gevoelens en moeiten niet, maar zingt er juist open over. Hij wilde niet in negativiteit blijven hangen en nam een radicaal besluit: “Ik kies voor dankbaarheid”.

Het klinkt door in openingslied ‘Hier & Nu’. Zijn geloof geeft hem nieuwe hoop. Hij is dankbaar voor wat God gaf. “U heeft mij bedoeld voor leven. Ik dank U voor hier en nu.” Aan het album werken Eline van Dijk en diverse leden van het ADEM Project mee.

Voorproefje

Als voorproefje van het album verscheen op World Mental Health Day op 10 oktober de single ‘Laat Er Licht Zijn’ die muzikant en worshipleider Reyer van Drongelen samen met zangeres Eline van Dijk opnam. Deze dag is bedoeld om wereldwijd aandacht te vragen voor geestelijke gezondheid. Op het album Leven & Toekomst staan veel liederen die dit thema belichten. Hij geeft in het cd-boekje ook tips over hoe je om kunt gaan met depressiviteit, angst en verdriet. Reyer vertelt ook wat hij leerde uit onderzoeken en zocht contact met de muzikanten van het ADEM Project. Dit schrijverscollectief besteedt aan het thema depressie, eenzaamheid en mentale gezondheid al jaren veel aandacht onder andere in de coronatijd toen veel mensen met mentale klachten te maken kregen. Bekend werd het lied ‘Als Het Te Diep Is.’

Niet wegstoppen

“‘Leven & Toekomst’ ontstond uit mijn verlangen om een aanbiddingalbum te maken over mentale gezondheid”, legt Reyer uit. “De statistieken tonen aan: we worstelen als mensen in toenemende mate met onder andere burn-outs, depressie en angsten. Met name de Psalmen van David laten ons zien dat de oplossing hiervoor niet ligt in het verbergen of wegstoppen van onze emoties en gedachten, maar door ze in de openheid te brengen komt er ruimte voor herstel en nieuwe hoop. Ik hoop en bid dat de woorden van deze songs mogen zijn als een stem van waarheid en dat ze als een licht mogen schijnen als het donker wordt. Hoe de omstandigheden ook mogen zijn, wij mogen altijd uitzien naar de God van leven en toekomst.”

Burn out

Reyer ging zelf in de afgelopen jaren door een moeilijke tijd heen. “In de nazomer van het overvolle jaar 2019 merkte ik dat ik steeds minder goed in mijn vel ging zitten”, vertelt Van Drongelen. Hij genoot minder van dingen, verloor het overzicht en voelde zich neerslachtig. Hij besloot op een herfstdag in oktober om in het bos te wandelen en God te vragen wat Hij hierover te zeggen had. Hij ging in gebed. “Na mijn amen kwam ik uit een prachtig groen bos opeens terecht op een dorre, droge plek waar niets meer groeide.” Aan de overkant kon hij al zien dat het bos verder gaat. “Op dat moment dacht ik nog: deze vlakte staat voor de periode waarin ik me nu bevind. Hopelijk kom ik binnenkort aan de overkant en kan ik weer verder. Wat ik toen nog niet wist is dat ik pas aan het begin van de woestijn stond. Het werd me duidelijk dat ik te ver was gegaan. Ik was zwaar overspannen.” Zijn lichaam had op de noodrem getrapt. “Mijn staande optredens moest ik afzeggen, opnemen kon niet meer en zelfs openbare plekken werden een uitdaging door lage energie en paniek in mijn lichaam.”

Identiteit

Tijdens de boswandeling kreeg hij Psalm 31 vers 6 mee. Hierin staat: mijn leven leg ik in uw handen, want U zult mij zeker bevrijden, Here, mijn trouwe God. In het cd-boekje schrijft hij: “De maanden daarna heb ik geprobeerd met vallen en opstaan deze tekst te leven. Ik vroeg me af: durf ik mijn leven in Zijn handen te leggen? Deze vraag ging gepaard met heel veel andere vragen over mijn identiteit, pijn uit het verleden en twijfels over mijn geloof.” In deze maanden ontstonden de teksten voor de liedjes van het album ‘Ik Ben’ uit 2020 waarop hij voor het eerst over zijn ervaringen uit de tijd van zijn burn out zong. In de titeltrack ‘Ik Ben’ zingt hij over God die zegt dat Hij er altijd is en de naam Jahweh draagt. Dit betekent: Ik ben die Ik ben. Een citaat uit het lied: “Ik ben hier, al voor je Mij zoekt. Kom weer op adem, na al je gezwoeg. In rust en inkeer, daar ligt je kracht.” Reyer: “Dit zijn woorden van overgave, frustratie, troost en aanbidding. Ik leerde de waarde van echtheid, kwetsbaarheid en bovenal rust opnieuw kennen.”

Dankbaarheid

Het nieuwe album sluit naadloos aan op de thema’s van de cd ‘Ik Ben’. Eline van Dijk werkte ook mee aan dit album. Ze zingt met veel gevoel en kan putten uit eigen ervaringen. Ook zij maakte een moeilijke periode mee met een scheiding en een zoektocht naar haar eigen identiteit. Ook zij vond kracht in haar geloof. In het cd-boekje staan bij elk nummer de Bijbelteksten waaruit inspiratie is geput. Bij het lied ‘Hier En Nu’ over dankbaarheid staan twee verzen uit Filippenzen 4: “Wees over niets bezorgd, maar vraag in alle omstandigheden aan God wat u nodig hebt en dank Hem in Uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.” Hij vermeldt bij dit lied ook informatie uit onderzoeken. “Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat dankbaarheid een positieve invloed heeft op het ervaren van geluk en emotionele verbinding met anderen. Daarbij hebben meerdere studies aangetoond dat dankbaarheid ook je fysieke en fysiologische gezondheid op peil houdt.”

Geloof

Dat hoop houden en dankbaar zijn niet altijd even makkelijk zijn, bezingt hij in het nummer ‘Zwart’: “Hoe kan ik zien in een sterrenloze nacht? Nergens licht, alleen maar zwart. Hoe, vertel het mij. Hoe moet ik door zonder hoop of horizon? Zonder grip of vaste grond. Hoe vertel het mij. Ik heb niet eens het begin van een antwoord op iedere vraag die zo hard op me afkomt. Maar in de diepte verhef ik toch mijn stem. En ik zing in geloof dat dit leven me niet zal verscheuren. Dat het beste nog steeds op mij wacht. Ik geloof in miljoenen kleuren ook al zie ik alleen nog maar zwart. Hoe blijf ik staan nu de wanhoop aan me trekt? In een eindeloos gevecht. Ik zou niet weten hoe ik hier doorheen kom. Ik heb geen enkel idee van de toekomst. Maar in mijn diepte klinkt steeds opnieuw een lied. Ja, ik zing in geloof dat met wat er ook staat te gebeuren, ik mag leven met hoop in mijn hart. Ik geloof in miljoenen kleuren ook al zie ik alleen nog maar zwart. Soms lijkt het zingen tegen beter weten in. Maar misschien is dat wel waar geloven begint.”

Getsemane

Ook ‘Laat Er Licht Zijn’ is een heel persoonlijk nummer over faalangst, depressie en verslaving. “De faalangst die vraagt om perfectie. De zelfhaat die schreeuwt in mijn denken. Ik breng het in het licht bij U. Gedachten van dood en depressie waardoor ik geen andere weg zie. Ik breng het in het licht bij U. Gevoelens die ik niet wil voelen. Gedachten van niet goed genoeg zijn. Ik breng het in het licht bij U. De bittere strijd met verslaving. De wanhoop waarin ik verdwaald ben. Ik breng het in het licht bij U. Vergeving van honderden zonden. Genezing van zovele wonden. Ik vind het in het licht bij U. Bevrijding van duizenden ketens. Een liefde die angst kan verbreken. Ik vind het in het licht bij U.”

Via het thema vergeving komt hij uit bij Jezus’ offer waardoor vergeving van zonden mogelijk is geworden. Liederen als ‘De God Die Mij Is Voorgegaan’ past goed in deze lijdenstijd voor Pasen waarin hiervoor extra aandacht is. Reyer bezingt in bovenstaand lied ook de angst en eenzaamheid van Christus in Getsemane.

Web: www.reyer-music.com
Auteur: Rosanne de Boer
Beeld: Videostill Youtube

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies