Carla van der Vlist over toeslagenaffaire: Blind voor mens en recht

Family7 – De Parlementaire enquêtecommissie heeft zich gebogen over kwestie rondom de toeslagenaffaire waarin burgers ten onrechte werden beschuldigd van fraude. ‘Levens van mensen door overheidsfalen vermorzeld’. Family7 in gesprek met Carla van der Vlist van SchuldHulpMaatje Nederland.

Carla van der Vlist:

“Sinds 1 februari 2018 ben ik aan de slag in de Directie van SchuldHulpMaatje Nederland. Voor mij een vertrouwde organisatie omdat ik sinds het begin betrokken ben bij SchuldHulpMaatje en afgelopen jaren voorzitter van het landelijk bestuur was. Nu vanuit een nieuwe rol en verantwoordelijkheid samen met de Algemeen Directeur Peter Rijsdijk. Met deze uitbreiding hopen we nog beter in staat te zijn samen met onze locaties (bestuurders, coördinatoren, maatjes) en betrokken kerken en geloofsgemeenschappen mensen in schulden te bereiken en preventief en effectief te ondersteunen. En dat in nog meer gemeenten in Nederland. Want de kaart van Nederland kleurt nog erg rood met ruim 20% huishoudens die kampen met schulden.”

Mijn inzet voor SchuldHulpMaatje heeft te maken met mijn drive om mij in te zetten voor mensen die gevangen zitten in armoede, zodat ze weer op eigen benen kunnen staan en hun talenten tot recht komen. Het appel dat klinkt vanuit het evangelie is om er voor mensen te zijn. Elke dag zijn we op zoek naar onze bestemming in het leven. Die is voor mij samengevat te vinden in het gebod: God lief te hebben, je naaste als jezelf. Vanuit SchuldHulpMaatje proberen we mensen door nieuw perspectief te geven hun bestemming weer te vinden. Dat is een prachtige missie om met hart en ziel te werken met vele anderen. En … Samen lukt’t.”

Samenvatting: Rapport parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening – Blind voor mens en recht

Met het rapport Ongekend onrecht van de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag is duidelijk geworden wat er gebeurde bij het toeslagenschandaal. Maar de vraag waarom dit heeft kunnen gebeuren, was nog niet beantwoord. De Tweede Kamer heeft de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening opdracht gegeven om te onderzoeken hoe de overheid fraude bestrijdt en welke gevolgen dat heeft voor burgers en hierbij zowel het rapport van de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag als het rapport van de Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties Klem tussen balie en beleid te betrekken.

De commissie concludeert dat in een verhard politiek en maatschappelijk klimaat de drie staatsmachten blind zijn geweest voor mens en recht. Hierdoor zijn levens van mensen vermorzeld. De commissie vindt het pijnlijk dat juist het systeem van sociale zekerheid en toeslagen, dat bedoeld is om mensen te ondersteunen, diezelfde mensen in de vernieling heeft geholpen. Het kabinet en het parlement hebben gefaald, de uitvoering heeft onrechtmatig gehandeld en de rechtspraak is tekortgeschoten in het bieden van bescherming aan mensen. Hierdoor zijn grondrechten van mensen geschonden en is de rechtsstaat terzijde geschoven. Uit het onderzoek van de commissie blijkt dat hier verschillende patronen aan ten grondslag liggen, die tot op de dag van vandaag nog niet zijn doorbroken.

Verkeerde keuzes bij ontwerp, invoering, uitvoering en aanpassing van wet- en regelgeving hebben de basis gelegd voor veel ellende

Het kabinet heeft zoveel fouten en verkeerde keuzes gemaakt bij het ontwerpen, invoeren en uitvoeren van de wetten en systemen in de sociale zekerheid en toeslagen, dat hier de basis is gelegd voor veel ellende voor mensen. Sommige fouten zitten al bijna twintig jaar in wet- en regelgeving. Tot op de dag van vandaag faalt de wetgever in het oplossen van deze problemen.

Mensen die een foutje maakten, werden behandeld als ‘fraudeur’

De fouten en verkeerde keuzes in wet- en regelgeving leidden er onder meer toe dat het onderscheid tussen fraude – het opzettelijk onjuist gebruik maken van regelingen – en het maken van fouten is verdwenen. Mensen die een foutje maakten, kregen het stempel ‘fraudeur’. De combinatie van de verantwoordelijkheid die bij mensen is gelegd voor de juistheid van de gegevens waarop hun uitkering of toeslag werd gebaseerd, het grote risico op het maken van fouten hierbij, de potentieel hoge terugvorderingen bij onterecht verstrekte uitkeringen en toeslagen, én de zwaardere boetes die werden opgelegd bij fouten/fraude, heeft ertoe geleid dat juist de mensen die de overheid het hardst nodig hadden, het hardst zijn geraakt.

Family7

Family7 is dé 24/7 christelijke televisiezender met programma’s uit die je (weer) in contact brengen met God en met anderen. Ook wil de zender een platform zijn waar christelijke organisaties zichzelf kunnen presenteren. Sinds 2005 is het dé christelijke televisiezender voor jou en je gezin. Het doel: Nederland bereiken met het evangelie van Jezus Christus. Ze zenden televisieprogramma’s uit via hun website en op de Nederlandse televisie. Het bereik blijft groeien: inmiddels ontvangen ruim 4 miljoen huishoudens Family7.

Web: www.family7.nl
Over Carla: schuldhulpmaatje.nl
Beeld: Schuldhulpmaatje
Rapport: tweedekamer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies