MENU
Nederlandse Bijbelvertalers verlaten Ethiopie na toenemende dreiging

Nederlandse Bijbelvertalers verlaten Ethiopie na toenemende dreiging

13 nov

DRIEBERGEN - De regering van EthiopiŽ heeft de noodtoestand uitgeroepen, omdat het gewapende conflict in het noorden van het land uit de hand loopt. Op basis daarvan heeft SIL, de internationale partner van Wycliffe Bijbelvertalers, alle buitenlandse medewerkers opgeroepen om voor vrijdag 12 november het land te verlaten. Dit betekent voor een van de Nederlandse veldmedewerkers van Wycliffe Bijbelvertalers een onverwachte en ongewenste terugkeer naar Nederland.

Het conflict ontstond ongeveer een jaar geleden toen het leger van EthiopiŽ een offensief startte tegen de plaatselijke oppositie van de noordelijke provincie Tigray. Sindsdien verkeert het land in een ernstige humanitaire crisis. Het geweld tussen het Volksbevrijdingsfront van Tigray (TPLF) en de federale regering van EthiopiŽ is sinds kort overgeslagen naar de regioís rondom Tigray in het Noorden van EthiopiŽ. Er wordt gevochten in een nieuw gebied en enkele regionale steden zijn ingenomen.

Ingrijpende beslissing
Wycliffe Bijbelvertalers heeft rechtstreeks contact met lokale en internationale partners in EthiopiŽ, maar verneemt vanuit verschillende kanten tegenstrijdige berichten. Het is daarom lastig om een exact beeld van de situatie te vormen. Toch moet er soms op basis van onvolledige informatie voor de veiligheid van de veldmedewerkers een beslissing genomen worden. Bram van Grootheest, directeur van Wycliffe Bijbelvertalers in Nederland zegt: ďHet is momenteel lastig om de juiste informatie te filteren. We kunnen niet blindelings afgaan op alles wat beweerd wordt. Onze partner SIL zit daar ter plekke en heeft ervoor gekozen om onze veldmedewerker te evacueren. Een ingrijpende beslissing met grote gevolgen voor alle betrokkenen. De trieste realiteit is hoe dan ook dat veel burgers lijden of van huis verjaagd zijn als gevolg van dit conflict. Het is verdrietig dat dit mooie land met al die kleurrijke bevolkingsgroepen zo ontzettend hieronder lijdt.Ē

Noodgedwongen teruggekeerd
De taalkundig onderzoeker van Wycliffe Bijbelvertalers die op 11 november noodgedwongen naar Nederland is teruggekeerd woont en werkt vanuit Addis Abeba, waar het leven op dit moment nog gewoon doorgaat. Met pijn in haar hart liet zij haar lokale collega's achter: ďIk ben dankbaar dat het Bijbelvertaalwerk voorlopig door kan gaan, maar ik vind het heel moeilijk om nu weg te gaan en mijn lokale collega's achter te laten. Ik hoop zo snel mogelijk weer terug te kunnen keren.Ē

Wycliffe Bijbelvertalers vraagt gebed voor een oplossing voor het conflict en voor de Ethiopische collegaís die achterblijven, zodat de Bijbelvertaling doorgang kan blijven vinden.

Datum: 13 november 2021
Auteur: Wycliffe Bijbelvertalers Nederland
Foto: Wycliffe Bijbelvertalers
Website: http://www.wycliffe.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: