MENU
Opleidingstraject hbo-verpleegkunde voor zij-instromers

Opleidingstraject hbo-verpleegkunde voor zij-instromers

06 apr

Voor mensen die na een carrière in het bedrijfsleven of de non-profit sector toe zijn aan een overstap naar de zorg, bieden Opella en Ziekenhuis Gelderse Vallei een uniek opleidingstraject aan in samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede: hbo-v in de keten. Al twee groepen zijn succesvol aan het opleidingstraject begonnen. April 2022 start de werving voor de derde groep die de stap naar de zorg willen maken. Deze vierjarige opleiding hbo-verpleegkunde is een deeltijdopleiding en is een combinatie van werken en leren.

De zorgsector heeft veel behoefte aan goed opgeleide professionals in de zorg. Dit speelt al langer; er zijn steeds meer mensen die een (tijdelijk) beroep op de zorg doen. Deze deeltijdopleiding van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Opella en CHE maakt het voor zij-instromers aantrekkelijk om de overstap naar de zorg te maken. Het opleidingstraject is bedoeld voor zij-instromers met een hbo- of wo-diploma en vijf jaar werkervaring in een andere branche.

Werken en leren
De verpleegkundigen in opleiding komen in dienst van Opella en het Ziekenhuis Gelderse Vallei. Ze wisselen tijdens de opleiding van organisatie. Het ene jaar werken en leren ze bij Opella en vervolgens gaan ze een jaar aan de slag bij het Ziekenhuis Gelderse Vallei, en omgekeerd. Op deze manier krijgen ze niet alleen de kans om het vak te leren, maar ontwikkelen ze ook een brede blik op ketenzorg. Een thema dat in deze tijd van kortere ziekenhuisopnames en ouderen die langer thuis wonen, steeds belangrijker wordt.

Start werving derde groep in april 2022
De werving voor de derde groep van (tenminste) acht verpleegkundigen in opleiding start in april 2022. Per 1 november aanstaande begint het traject van werken en leren. Kandidaten komen in dienst van beide organisaties en worden aan teams of afdelingen toegevoegd. De eerste drie maanden is een voorwerktraject waarin ze zoveel mogelijk aspecten van de basiszorg leren. Na deze drie maanden start in februari 2023 de hbo-verpleegkundige opleiding en vervolgen de leerling-verpleegkundigen het leren in de praktijk op de leerwerkplek waar zij al gestart zijn.

Ervaring delen
Inmiddels hebben we twee jaar ervaring met het gezamenlijk opleiden van hbo-verpleegkundigen. Dit bevalt goed. Susan en Marianne volgen een deel van het opleidingstraject in ZGV. Susan: ‘’Het is erg leerzaam om mijn opleidingstraject in ZGV te volgen! Je krijgt de kans om met de zorg mee te groeien en om jezelf verder te ontwikkelen.’’ Marianne: ‘’In het ziekenhuis is een prettig leer- en werkklimaat. Je kunt direct de opgedane kennis vanuit de opleiding in de praktijk brengen.’’

Een van de zij-instromers bij Opella geeft aan: “Een aantal maanden geleden kwam ik zonder enige ervaring de wereld van de zorg binnen, ik heb al enorm veel geleerd en ook praktische vaardigheden eigen gemaakt. Ik doe nu al dingen waarvan ik nooit had verwacht ze te kunnen. In mijn vorige baan werkte ik vooral met mijn hoofd, nu werk ik veel meer met hart en handen, dit geeft mij heel veel voldoening.”

Begeleiding en baangarantie
Op iedere werkplek is een vaste begeleider op hbo-niveau beschikbaar die de leerling begeleidt in het leerproces. De leerling-verpleegkundigen ontvangen een salaris dat toeneemt naarmate de opleiding vordert. Daarnaast worden collegegeld en leermiddelen betaald door Opella en Ziekenhuis Gelderse Vallei. Na diplomering hebben de verpleegkundigen een baangarantie.
Wil je meer weten over het opleidingstraject? Op dinsdag 12 april van 17.00 – 18.30 uur is er een informatiebijeenkomst. Meer informatie en inschrijving: website CHE

Datum: 6 april 2022
Auteur: CHE
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.che.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws:

Levend
26 jun

Levend meer