Eerste editie van Kerkenbeurs in Breda

Zaterdag was de tweede dag van de Kerkenbeurs-Zuid in de Grote Kerk in Breda. De vakbeurs voor kerkelijk beheerders en bestuurders is een regionale variant van de landelijke Kerkenbeurs in Utrecht. Tientallen exposanten presenteerden zich op de beursvloer met een breed scala aan producten en diensten voor kerken en gemeenten. Een groeiend aantal bezoekers weet deze vakbeurs te vinden.

Bij de Kerkenbeurs in Utrecht is goed te zien dat de afstand vanuit de zuidelijke provincies voor veel kerkelijk vrijwilligers te groot is. Een enkele reis duurt al snel langer dan anderhalf uur. Vanuit kerken rechtstreeks en via exposanten kwam dan ook de vraag om een regionale editie voor Zuid-Nederland en België te organiseren.

Vandaag waren er diverse interessante workshops en activiteiten

  • Bouwkundige akoestiek, geluidinstallaties en virtuele akoestiek
  • Kerkstoelen koppelen – feiten en fabels
  • Masterclass ‘Samenwerking predikant en kerkenraad: APK of wegenwacht?’
  • Mini-orgelconcert door Gert van Hoef (15 min.)
  • De gever centraal – over het nieuwe collecteren
  • Masterclass Kerkelijke Communicatie
  • Hoe haal je het beste resultaat bij audio mixen?
  • Zonder stress presenteren met audiovisuele middelen in de kerk.
  • Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
  • KerkTV of -radio en privacy: regels en richtlijnen

Kerkenbeurs is een brede en landelijke vakbeurs voor iedereen met een specifieke taak of verantwoordelijkheid binnen een kerk of gemeente. Iedere organisatie of instelling die producten en/of diensten aanbiedt die kerken, gemeenten en hun medewerkers zouden kunnen gebruiken, kunnen zich op Kerkenbeurs presenteren.

Vakbeurs

Kerkenbeurs is een beurs voor kerkrentmeesters, beheerders, kosters, kerkenraden en besturen van kerken uit alle denominaties die Nederland rijk is. Exposanten op de beurs zijn niet alleen leveranciers op het gebied van (ver)bouw, restauratie, onderhoud, inrichting, geluid, meubilair etc. Ook zijn er organisaties met diensten en producten die op uiteenlopende terreinen in de kerk gebruikt worden. Bijvoorbeeld kerkbladen, administratie, liturgisch textiel, orgels, websites, social media, hulpverleners en adviseurs.

Geschiedenis van de beurs

Kerkenbeurs is in 2007 bedacht door Marco van de Wetering, directeur en eigenaar van Helderblauw bv. In 2008 werd de beurs gelanceerd onder de naam ‘Kerk & Gemeente’, aanvankelijk in samenwerking met een collegabedrijf. Na een tijdelijk afscheid in 2011 nam Helderblauw in 2014 de beurs weer over van de voormalige compagnon. In 2015 nam Helderblauw eveneens de Kerkenbeurs Noord-Nederland over van Alfred Knorr Communicatie, korte tijd later gevolgd door de beurs Kerk & Monument in Goes.

In 2015 organiseerde Helderblauw een zeer succesvolle editie van Kerk & Gemeente met een bezoekersstijging van ongeveer 50%. De eerste editie van Kerk & Gemeente Noord die zij organiseerden in Drachten, trok zelfs ruim 80% meer bezoekers dan bij de vorige editie.

In september 2016 volgde de naamswijziging van Kerk & Gemeente in Kerkenbeurs. De edities in Utrecht heten voortaan Kerkenbeurs Nederland, dit betreft de landelijke editie. De regionale Kerkenbeurzen heten voortaan Kerkenbeurs Noord en Kerkenbeurs Zuid. De naam ‘Kerkenbeurs’ sluit beter aan bij wat de beurs is: een facilitaire vakbeurs voor kerken. De naam is daardoor beter herkenbaar voor kerken uit alle denominaties.

Redactie Christelijknieuws
© TOFF-fotografie – Tobias Huizing
07-04-2018
Web: www.kerkenbeurs.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies