Grote belangstelling voor de Kerkenbeurs in Expo Houten

Dit jaar werd de kerkenbeurs gehouden op vrijdag 22 en zaterdag 23 maart in Expo Houten. Er was grote belangstelling voor de beurs en de sfeer was bijzonder positief. Op de Kerkenbeurs komt men eenvoudig in contact met bedrijven die ervaring hebben met kerken en wat de wensen en behoeften zijn. Daarnaast leert je ook anderen kennen met dezelfde vragen en uitdagingen voor hun kerken. Want je ontmoet elkaar op de Kerkenbeurs!

De Kerkenbeurs is voor iedereen die betrokken is bij het beheer en bestuur binnen een kerk. Ook voor geluidsteams, bouwcommissies en communicatieteams. Naast een beursvloer vol deskundige bedrijven hebben we een interessant programma samengesteld met presentaties, mini-seminars en workshops over actuele onderwerpen.

Presentaties

Vergroot uw kennis tijdens de praktische workshops en presentaties door deskundigen over actuele zaken, kijk op: www.kerkenbeurs.nl/programma-kerkenbeurs

De kerk heeft de toekomst

De secularisatie en de vergrijzing zorgen ervoor dat het aantal kerkgangers al jaren terugloopt. Vaak doen de laatste kerkbestuurders met pijn in het hart het licht uit. Maar is dat wel echt nodig? De trend is al jaren zichtbaar: steeds meer kerken sluiten. De secularisatie en de vergrijzing zorgen ervoor dat het aantal kerkgangers al jaren terugloopt. Vaak doen de laatste kerkbestuurders met pijn in het hart het licht uit. Maar is dat wel echt nodig?

Voor het zover is, is het goed om de mogelijkheden te verkennen om een kerkgebouw multifunctioneel in te zetten. Hoe houdt u de kerk relevant voor de gemeenschap, ook als daar op zondag (praktisch) geen gebruik meer van gemaakt wordt? Wellicht kan het gebouw een herbestemming krijgen, is het te verhuren aan een andere gemeente of valt de beslissing om het gebouw een nevenbestemming te geven.

Op de Kerkenbeurs aandacht voor de toekomst van de kerk: hoe kunt u ervoor zorgen dat het gebouw behouden blijft en -op een andere manier- weer bezoekers trekt?

Beeld en Geluid 

Als er iets de laatste jaren belangrijk geworden is, dan is het wel beeld en geluid. In coronatijd gingen veel kerken er toe over om naast geluid ook in beeld uit te zenden, vaak met tijdelijke oplossingen. Na de coronatijd zijn de beelduitzendingen veelal gebleven en schaften kerken professionele apparatuur hiervoor aan. Op de Kerkenbeurs vindt u de laatste ontwikkelingen op het gebied van beeld en geluid.

Op de facilitaire beurs in Houten vindt u alles voor muziek, akoestiek, orgels, piano’s, beamers en diverse vormen van kerktelevisie die relevant voor uw gemeente kunnen zijn. Ook aandacht voor ringleiding 2.0. De ontwikkelingen in audioland geven nieuwe mogelijkheden om geluid over te brengen, ook voor mensen die een gehoorbeperking ervaren. Laat u zich voorlichten op de plek waar relevante standhouders u willen bijpraten: de Kerkenbeurs!

Inrichting en interieur

Tijdens de Kerkenbeurs is er ruim voldoende aandacht voor interieurdesign, liturgisch design en alles wat daarmee te maken heeft. Of het nu gaat over de kerkzaal, de keuken, bijgebouwen of de entree van het gebouw: het interieur en de inrichting van het gebouw zijn beeldbepalend. Tijdens de Kerkenbeurs is er ruim voldoende aandacht voor interieurdesign, liturgisch design en alles wat daarmee te maken heeft.

Als de kerk verbouwd wordt, is het vaak ook tijd om na te denken over de inrichting van het gebouw. Welke stoelen zijn passend in het kerkgebouw? Zijn ze goed stapelbaar en welk koppelsysteem is er in gebruik? Naast dat er veelal wordt nagedacht over de inrichting van de kerkzaal, is het ook belangrijk om aandacht te geven aan de andere ruimten. Een goed geoutilleerde keuken, functionele zalen en een comfortabele ontvangstruimte dragen bij aan een fijne beleving in het kerkgebouw.

Op de Kerkenbeurs zijn veel bedrijven aanwezig om hun kennis, kunde en producten te delen. Kom bijvoorbeeld zelf een nieuwe stoel ervaren, vergelijken en kennis opdoen over de inrichting van het gebouw.

Duurzaam

Warmtepompen, cv-installaties, infrarood verwarming, isolatie en deskundig advies. Als het gaat om energiebeheer is alles te vinden op de Kerkenbeurs. Kerken staat voor een uitdaging op het gebied van energiebeheer. Vorig jaar stegen de kosten van het verwarmen van grote gebouwen enorm. Nu is de situatie enigszins gestabiliseerd, maar voor kerkbesturen blijft het een uitdaging om het gebouw op een goede manier te verwarmen – en in de zomer te koelen.

Veel kerkgebouwen zijn grote ruimtes die niet effectief te verwarmen zijn. De koude lucht blijft onder in de kerk hangen, de warme lucht stijgt op. Het kan daarom effectiever zijn om de mensen in het gebouw te verwarmen en niet het kerkgebouw zelf. Maar is dat altijd de oplossing?

Veel oude kerkgebouwen zijn slecht geïsoleerd of hebben daar -vanwege een monumentstatus- weinig mogelijkheden voor. Toch verdient het de aanbeveling om te kijken hoe de warmte kan worden vastgehouden. Tocht en kou hebben vaak te maken het gebruikte glas. Nieuw glas zorgt voor een aangenamere temperatuur én minder geluidsoverlast.

Tijdens de Kerkenbeurs zijn er diverse presentaties en exposanten op het gebied van energiebeheer en duurzaamheid. Als het gaat om energiebeheer is alles te vinden op de Kerkenbeurs.

Data, tijden, locatie

Vrijdag 22 maart 2024 10.00 – 16.00 uur
Zaterdag 23 maart 2024 10.00 – 16.00 uur

Expo Houten
Meidoornkade 24
3992 AE Houten

Een entreebewijs kost normaal gesproken € 15,00 per persoon. Met een kortingscode is de toegang gratis bij registratie via de website.

Beeld: Toff-fotografie – Tobias Huizing
Web: www.kerkenbeurs.nl
Tickets: tickets.kerkenbeurs.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies