EU moet Azerbeidzjan onder druk zetten om leven van Gubad Ibadoghlu te redden

De gezondheid van de in Azerbeidzjan onrechtmatig opgesloten bekende mensenrechtenactivist Dr. Gubad Ibadoghlu bereikt een penibel stadium. Desondanks is hem tot nu toe elke vorm van medische zorg ontzegd door de Azerbeidzjaanse autoriteiten. Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) vraagt daarom de Europese Commissie om meer druk te zetten op de overheid van Azerbeidzjan om zo het leven van de politiek gevangene te redden.

Haga maakt zich zorgen: ‘De tijd dringt. De gezondheid van Dr. Ibadoghlu gaat rap achteruit en hij heeft nu hulp nodig. Dat Azerbeidzjan dit zo laat gebeuren is een schending van mensenrechten. Dat ze deze niet nauw neemt, verbaast mij allerminst, met de etnische zuivering van het Armeense volk in Nagorno-Karabach in het achterhoofd.’

Slechte mensenrechtensituatie

Vanwege de slechte mensenrechtensituatie in het land wil Haga dat de EU strengere maatregelen neemt ten opzichte van Azerbeidzjan: ‘De gasdeal met Azerbeidzjan moet per direct stopgezet worden. We betalen talloze euro’s aan een land dat de prioriteiten niet goed op orde heeft.’ Ook vindt ze dat er gezocht moet worden naar andere maatregelen. Daarom stelt ze urgente vragen aan de Europese Commissie.

Urgentieresolutie

In september 2022 nam het Europees Parlement een urgentieresolutie aan over de zaak van Dr. Ibadoghlu. Hij werd in juli 2023 gearresteerd door de Azerbeidzjaanse autoriteiten en wordt sindsdien vastgehouden. Zijn arrestatie en detentie zijn alom veroordeeld als willekeurig en politiek gemotiveerd.

Ihar Lednik

Met het recente overlijden van Ihar Lednik in Wit-Rusland blijkt opnieuw hoe politieke gevangenen hun activisme vaak de dood moeten bekopen. Ook Lednik had een verslechtering in zijn gezondheidstoestand voor diens overlijden in gevangenschap. Haga: ‘We moeten regimes die onverschillig met mensenlevens omgaan een stevige halt toeroepen’. Anja Haga hoopt met een duidelijk standpunt vanuit de EU te voorkomen dat niet nog een mensenrechtenactivist een afschuwelijk en onverdiend einde te wachten staat.

Over Anja Haga

Anja Haga (1976) is Europarlementariër namens de ChristenUnie. Ze is een christen met een groen hart en leeft plasticvrij. Haga zet zich met haar werk in voor geloofsvrijheid, een groen, plasticvrij Europa en een humaan migratiebeleid. In het Europees Parlement is Haga lid van de mensenrechten- en visserijcommissie en lid van de delegatie voor relaties met Zuid-Aziatische landen. Daarnaast is ze plaatsvervangend lid van de buitenlandcommissie en de delegatie voor relaties met de Mashreq-landen.

De ChristenUnie is aangesloten bij de christendemocratische EVP-fractie (Europese Volkspartij) en lid van de ECPM (European Christian Political Movement).

Meer informatie: www.eurofractie.nl
Web: www.christenunie.nl
Informatie: www.anjahaga.eu
Auteur: Bart Bolhuis

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies