Anja Haga: Onkostenvergoeding Europarlementariërs halveren

Het Europees Parlement neemt haar begroting voor het volgende jaar aan. Anja Haga van de ChristenUnie stemde tegen: ‘Wat mij betreft kunnen ze die onkostenvergoeding halveren. Op dit moment krijgt elke Europarlementariër bovenop hun prima salaris ook een onkostenvergoeding van 4500 euro. Dat kan omlaag.

‘Daarnaast lijkt het me goed dat alle Europarlementariërs verantwoorden waar dit publiek geld aan uitgegeven wordt, zoals menig Europarlementariër en de ChristenUnie al jaren doen. Helaas is in deze begroting de hoogte van de onkostenvergoeding niet naar beneden bijgesteld en is ook niet geregeld dat elke parlementariër verantwoording moet afleggen over diens uitgaven uit de onkostenvergoeding.

Financiële degelijkheid

Er zijn genoeg nuttige zaken waar de Europese Unie geld aan besteedt en zou kunnen besteden, maar we moeten ook bereid zijn om te kijken waar het minder kan. Dit is zo’n punt wat mij betreft. Noem het Hollandse zuinigheid, ik noem het financiële degelijkheid. Veel burgers hebben weinig vertrouwen in de Europese politiek, en het zou jammer zijn dat zoiets de goede dingen die hier ook gebeuren overschaduwt.

Transparant zijn over uitgaven

Als Europarlementariërs kunnen we daar zelf een goede stap in zetten door transparant te zijn over onze uitgaven. Er zijn daarom twee simpele zaken die ik anders zou willen zien. Een halvering van de onkostenvergoeding en een verantwoordingsplicht. In een nieuwe termijn ga ik me daar zeker voor inzetten.’

Ieder jaar stemt het Europees Parlement over de begroting voor het volgende jaar. Het aangenomen voorstel is openbaar in te zien.

Anja heeft 9000 euro vrijwillig teruggestort

In 2023 heeft Anja Haga in totaal 23.890 euro aan AOV ontvangen, waarvan 9.929 euro is uitgegeven aan onkosten. Van het restantbedrag van 13.961 euro heeft Anja Haga eind december 9000 euro vrijwillig teruggestort naar het Europarlement. Het saldo van 4961 euro op 1 januari 2024 bestaat voor 504 euro aan privégeld (saldo dat al op de rekening stond bij de start als Europarlementariër). De resterende 4457 euro is gebruikt als startbedrag in 2024. Hieruit worden de accountantskosten (het opmaken van de verklaring over 2023) betaald. Het bedrag dat na betaling aan de accountant overblijft zal worden meegenomen in de verantwoording over 2024.

Web: www.eurofractie.nl
Auteur: Anja Haga
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies