Zorgelijk dat BBB samenwerking zoekt met extreem-rechts in Europa

Uitspraken van BBB-lijstrekker voor de Europese verkiezingen Smit over samenwerking met de PVV baren Europarlementariër Anja Haga grote zorgen. Smit zei in gesprek met Nieuwsuur dat wat hem betreft de fractie van de Europese Volkspartij (EVP), waar het CDA en de ChristenUnie nu deel van uitmaken, gaat samenwerken met de PVV en de ID-fractie.

Haga: ‘Een zeer zorgelijke uitspraak. Zowel in Nederland, als in Europa lijkt het erop dat de BBB een antirechtstatelijke partij als de PVV en de ID-fractie salonfähig wil maken. Dat lijkt mij nou juist precies niet de richting die we moeten varen.’

Tijd van verharding en extremisering

Haga: ‘In een tijd van verharding en extremisering hebben we partijen nodig die vierkant staan voor de democratische rechtstaat, en niet partijen die bereid lijken ermee te gaan schipperen. Als de BBB de EVP-fractie als serieuze optie ziet zou ze er goed aan doen Europese samenwerking en de democratische rechtstaat als fundamentele waarde te omarmen en afstand te nemen van deze uitspraken.’

Grenzen stellen

In het kader van het koesteren van vrijheid binnen onze democratische rechtstaat brengt Anja Haga een bezoek aan kamp Westerbork samen met oude en jonge ChristenUnie-leden. Haga: ‘We moeten waakzaam zijn op uitholling van de rechtstaat. Geert Wilders, de leider van de PVV, was laatst nog op een congres waar extreem-rechtse uitingen werden gedaan die doen denken aan een andere tijd. Het is tijd om een streep te trekken en grenzen te stellen.’

Topkandidaat van de EVP Ursula von der Leyen was onlangs in een toespraak kraakhelder over samenwerking met extreem-links en extreem-rechts – dat is voor de EVP geen begaanbare weg.

Auteur: Eurofractie ChristenUnie
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen
Web: www.eurofractie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies