MENU
Een cruciaal moment voor de staat Israel

Een cruciaal moment voor de staat Israel

21 jul

Deze week werd in de Knesset, het Israëlische parlement, een nieuwe basiswet aangenomen, die bepaalt dat Israel de staat van het Joodse volk is. ‘Dit is een cruciaal moment in de annalen van het zionisme en van de staat Israel,’ aldus premier Netanyahu.

Israel heeft geen grondwet, maar wel basiswetten, die belangrijker zijn dan gewone wetten. Een basiswet dient als leidraad voor andere wetten.
In de nieuwe basiswet wordt Israel gedefinieerd als Joodse staat. De bepaling stond al wel in de Israëlische Onafhankelijkheidsverklaring, maar was nog nooit juridisch vastgelegd.

De nieuwe wet werd aangenomen met een kleine meerderheid van 62 tegen 55 stemmen. Tegenstanders vrezen dat de positie van minderheden, met name de Arabische Israëli’s, onder druk komt te staan.
In de nieuwe basiswet gaat het niet zozeer om nieuwe zaken die worden vastgelegd, maar wordt het Joodse karakter van de staat Israel benadrukt.

Zo wordt er bepaald dat Israel het historische thuisland is van het Joodse volk, waar de staat Israel is gesticht en waar het zijn ‘natuurlijke, culturele, religieuze en historische zelfbeschikkingsrecht’ uitoefent.

Verder wordt vastgesteld dat de vlag bestaat uit een wit vlak met twee blauwe banen en een Davidsster in het midden en dat ‘Hatikvah’ het volkslied is. De zevenarmige menorah wordt wettelijk verankerd als het nationale symbool van Israel en Jeruzalem – volledig en verenigd – is de hoofdstad van Israel. Het Hebreeuws wordt benoemd als de enige officiële volkstaal, terwijl het Arabisch een ‘speciale status’ krijgt. Hiermee wordt het Arabisch in feite gedegradeerd, omdat het voorheen ook een officiële taal was. Deze bepaling zet daardoor veel kwaad bloed bij het Arabische deel van de bevolking.

Verder wordt officieel vastgelegd dat Israel openstaat voor immigratie van alle Joden vanuit de hele wereld. En: ‘De staat ziet de ontwikkeling van Joodse vestiging als een nationale waarde en zal haar stichting en versterking aanmoedigen.’ Verder wordt bepaald dat Israel zich inzet voor de veiligheid van de Joden wereldwijd.
De sabbat en de Joodse feestdagen gelden als officiële (vrije) rustdagen, terwijl niet-Joden het recht hebben (vrije) rustdagen aan te houden op hun eigen feestdagen.

(Bron: CIDI)

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 21 juli 2018
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: