Oekraine-conflict vereist ingrijpen VN

Het conflict in Oost-Oekraïne lijkt ‘een vergeten oorlog’ te worden en het beëindigen ervan vereist bijna onvermijdelijk een optreden door de Verenigde Naties (VN). Dat stellen Nederlandse crisisdiplomaten in een studie, zo meldt het Nederlands Dagblad op 18 oktober 2018. De diplomaten spreken ervan dat ‘veel tergend lastige diplomatie’ en ‘grootschalige humanitaire hulp en herbouw’ nodig zijn.

Robert Serry, Bert Koenders, Pieter Feith en Chris Parthesius werkten mee aan het rapport, dat is opgesteld als bijzonder project van het Haagse centrum van de VN Universiteit voor vrede. Ondanks de conclusies die ze over het inmiddels vier jaren durende conflict in Oekraïne hebben getrokken, hebben de diplomaten geen illusies dat een optreden van de VN snel zal plaatsvinden.

1.700 voedselpakketten


In het rapport wordt gesproken over grootschalige humanitaire hulp die gezien de enorme schade in Oost-Oekraïne nodig is. Waar mogelijk zet Zending over Grenzen zich al in voor de slachtoffers van het conflict, hoewel de conflictzone niet in het werkgebied van de hulporganisatie ligt. Zo willen zij de komende maanden als onderdeel van de Voedselpakkettenactie minstens 1.700 voedselpakketten uitdelen in het oosten van Oekraïne. Daarnaast helpen zij gevluchte gezinnen in West-Oekraïne, bijvoorbeeld het gezin Schebunyaev.

‘De hulp is cruciaal’


Vader Sergiy vertelt hun verhaal: “Het was in ons dorp te gevaarlijk. We waren bang, het meest nog voor onze kinderen. Er was geen politie meer en wetteloosheid heerste. Winkels sloten, mensen ontvingen geen salaris meer, er waren elektra-problemen en watertekorten. Het dorp was vol met geweld en plunderingen. Het was ondraaglijk.” Eenmaal in het westen van Oekraïne, kreeg het gezin evenals zo’n honderd andere vluchtelinggezinnen hulp van Zending over Grenzen. “Bijna alle spullen in ons huis kregen we via de stichting”, aldus Sergiy. “Regelmatig krijgen we voedselpakketten en hygiëne-artikelen, maar ook kleding, schoolmateriaal en warme, gebreide dekens. We worden gezien als een gezin dat in de toekomst zelfvoorzienend kan worden en daar gaat Zending over Grenzen ons bij helpen. We vinden dat een geweldig idee, want we willen niet alleen maar afhankelijk zijn. Maar op het moment hebben we de hulp wel nodig, het is cruciaal.”

Shanna van den Bosch
Zending over Grenzen
29-10-2018
Hulpverlening
https://www.zendingovergrenzen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies