MENU
Asia Bibi mag Pakistan uit: Verzoek herziening vrijspraak afgewezen

Asia Bibi mag Pakistan uit: Verzoek herziening vrijspraak afgewezen

29 jan

Vanuit Islamabad stuurt kwam het bericht dat de vrijspraak van Asia Bibi niet wordt herzien! De aanklager Salaam was niet in staat om fouten aan te tonen in het vonnis. "We zullen de zaak niet opnieuw behandelen", aldus n van de rechters, "We behandelden het verzoek vandaag om de mensen tevreden te stellen die het vonnis veroordeelden zonder het te gelezen te hebben."

Dit betekent dat er juridisch Asia Bibi niets meer in de weg staat om het land te verlaten. Wij hopen en bidden dat zij en haar familie nu eindelijk op een veilige plek een nieuw leven kunnen opbouwen.

De christelijke Asia Bibi is dinsdag door het hooggerechtshof in Pakistan definitief vrijgesproken van godslastering. De vrouw mag nu het land verlaten. Ze werd bijgestaan door haar advocaat Saif Ul Malook, die vanuit Nederland naar het land afreisde. Hij moest noodgedwongen weg uit Pakistan na doodsbedreigingen.

De vrouw werd in oktober vorig jaar vrijgesproken na ongeveer acht jaar te hebben vastgezeten op verdenking van godslastering. Een herziening van die vrijspraak is nu dus afgewezen door het hof. De vrouw zou volgens haar buren beledigende dingen over de profeet Mohammed hebben gezegd, wat ze zelf altijd ontkend heeft. De vrouw werd uiteindelijk vrijgesproken omdat volgens de rechter "tolerantie het basisprincipe is van de islam".

Haar vrijspraak leidde eerder tot felle protesten in het land. Er werd onder meer opgeroepen de vrouw om het leven te brengen.

Asia Bibi zat acht jaar in de cel sinds zij, na haar arrestatie wegens godslastering in 2009, ter dood werd veroordeeld in 2010. Ze zou de profeet Mohammed hebben beledigd tijdens een ruzie om een beker water.

Ze werd 31 oktober vorig jaar door hetzelfde hooggerechtshof vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs en werd een week later na jaren in de dodencel uit de gevangenis vrijgelaten. De vrijlating leidde tot woede en gewelddadige protesten in Pakistan.

Na haar vrijlating werd Bibi ondergebracht op een geheime locatie, omdat radicale moslims haar na haar vrijlating dreigden om te brengen. Door de bedreigingen, van onder andere de aanhang van de rechts-extremistische en islamitische partij TLP (Tehreek-e-Labbaik Pakistan), bleef ze feitelijk een gevangene.

De raadsman vluchtte na de vrijspraak in oktober naar Nederland, maar keerde voor het beroep terug naar Pakistan. Zoals hij eerder voorspelde, veegde opperrechter Asif Saeed Khosar het beroep vandaag in Islamabad van tafel. De autoriteiten hebben de TLP en andere extremisten gewaarschuwd dat betogingen niet zullen worden getolereerd. Bibi verhuist vermoedelijk met haar gezin naar Canada.

ChristenUnie-Kamerlid Jol Voordewind: Ik ben zeer blij en dankbaar voor de definitieve vrijspraak van Asia Bibi. Na zon tien jaar gevangenschap heeft ze eindelijk haar vrijheid terug. Nu is het zaak dat zij snel Pakistan kan verlaten. Ik dank ook haar advocaat, de heer Malook. Vanwege zijn moed heb ik hem ook voorgedragen voor de Mensenrechtentulp, de Nederlandse prijs voor wie mensenrechten in de wereld bevordert. Ik vind dat mensen als hij, die zich met gevaar voor eigen leven inzetten voor mensenrechten altijd in Nederland welkom moeten zijn. De jarenlang slepende zaak van Asia Bibi maakt immers pijnlijk duidelijk hoe slecht het in sommige landen nog steeds gesteld is met mensenrechten en de vrijheid van godsdienst. De ChristenUnie blijft zich inzetten voor mensenrechten en godsdienstvrijheid wereldwijd als prioriteit van het buitenlands beleid van Nederland.

Datum: 29 januari 2019
Auteur: HVC - NU en AD en ChristenUnie
Website: http://www.hvc.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: