MENU
Van blasfemie verdachte Pakistaanse christen komt op borgtocht vrij

Van blasfemie verdachte Pakistaanse christen komt op borgtocht vrij

04 jun

Pakistan - De Pakistaanse christen Stephen Masih (45) komt op borgtocht vrij, zo bepaalde het Hooggerechtshof te Lahore op 31 mei. De psychisch kwetsbare Masih, verstandelijk beperkt en lijdend aan een bipolaire stoornis, zat sinds maart 2019 gevangen na een valse beschuldiging van godslastering. De aanleiding hiervoor was een onenigheid met een islamitische buurman, meldt Stichting HVC (Hulp Vervolgde Christenen). De vogelkooi (foto) op het terrein van de familie Masih gaf aanleiding tot het meningsverschil.

Masih komt vrij op medische gronden, hij is geestelijk en lichamelijk niet in staat om terecht te staan. Het onderzoek naar de beschuldigingen loopt al jaren, er is nu geen uitspraak gedaan over de schuldvraag. Na zijn vrijlating is Masih vanwege de beschuldiging van godslastering zijn leven niet zeker. HVC vraagt om gebed voor hem en zijn familie en zoekt naar een veilig onderkomen.

Gevaar nog niet geweken
Omdat Stephen Masih is beschuldigd van blasfemie (godslastering) loopt hij groot gevaar. Masih kan niet terug naar het dorp waar hij en zijn familie woonden. Buren staken al eerder het huis van de familie in brand. Hij en zijn familie zullen ergens moeten gaan wonen, waar mensen hem niet kennen en niet weten dat hij is beschuldigd van blasfemie. Helaas zal Stephen de rest van zijn leven gevaar lopen. HVC zoekt samen met lokale contactpersonen op dit moment naar een veilige plek voor Stephen en zijn familie.

Meningsverschil tussen buren
Stephen, die zwakbegaafd is en een bipolaire stoornis heeft, en zijn islamitische buurman krijgen in maart 2019 een woordenwisseling over het houden van vogels op het erf. Het gesprek loopt uit in een ruzie waarbij de buurman Stephen ervan beschuldigt iets slechts te hebben gezegd over de islamitische profeet Mohammed. De politie arresteert Stephen en neemt hem mee, wat hem redt van een lynchpartij door een woedende menigte. Enkele dagen later zet de menigte het huis van Stephen en zijn familie in brand. Zijn moeder raakt gewond. In de gevangenis heeft Stephen het zwaar. Door een onbehandelde oorontsteking hoort Stephen bijna niets meer, zijn familie is bang dat hij doof wordt. Daarnaast treiteren Stephens medegevangenen hem. Als het regent zetten ze Stephen bijvoorbeeld onder een lekkage in de cel.

Rechters onder druk van extremisten
Samen met lokale contactpersonen probeert HVC Stephen vrij te krijgen. Verschillende rechtszaken volgen, waarbij ook keer op keer teleurstellingen te verwerken zijn als rechtszaken worden uitgesteld. Op bevel van de rechter onderzoekt de medische raad van Punjab de medische gezondheid van Stephen. In juli 2021 komt het antwoord van de raad: Stephen is niet gezond genoeg om terecht te staan. Desondanks wijst de lagere rechtbank verschillende keren het verzoek om Stephen op borgtocht vrij te laten af. Vermoedelijk worden deze rechters onder druk gezet door extremistische groeperingen. In maart 2022 gaat daarom het verzoek een trapje hoger: naar het Hooggerechtshof in Lahore. En afgelopen week kwam de uitspraak: de hogere rechtbank keurt het verzoek goed. Stephen mag op borgtocht uit de gevangenis!

HVC roept christenen op te bidden tot de Heere om een veilige plek voor Stephen en zijn familie.

Datum: 4 juni 2022
Auteur: HVC - Maarten Boeve
Foto: HVC
Website: http://www.stichtinghvc.nl/

Dit artikel delen:

Meer nieuws: