MENU
Beatrice de Graaf: Jongeren verlangen naar veiligheid

Beatrice de Graaf: Jongeren verlangen naar veiligheid

07 dec

Historicus en terrorismedeskundige Beatrice de Graaf, onlangs nog te gast bij Jinek, vindt dat ze als christen een persoonlijk standpunt in moet nemen over het omgaan met het kwaad in de wereld. Ze schreef er een boek over, op verzoek van de PKN: Heilige strijd. Tijdens de aankomende HGJB Kerstconferentie gaat De Graaf in gesprek met jongeren, predikanten en kerkelijk werkers over dit actuele thema!

Het verlangen naar veiligheid en het einde van het kwaad. In het boek Heilige strijd zoekt Beatrice de Graaf naar een theologische visie op geweld, het kwaad en onze veiligheid. Aan de hand van Augustinus' theologie over de mens, diens gebrokenheid en Gods genade, biedt dit essay een cruciale aanvulling op het hedendaags debat over veiligheid.
De Graaf heeft dit boek geschreven op verzoek van de Protestantse Kerk in Nederland. De PKN wil op deze manier een bijdrage leveren aan het publieke debat rond het thema veiligheid.

Onveilig
Christelijke jeugdwerkorganisatie HGJB merkt ook dat jongeren verlangen naar veiligheid, in een wereld die vaak onveilig blijkt te zijn. Medewerker Saskia de Graaf – Bakker: “Ze zijn daarom op zoek naar antwoorden op de vraag hoe ze het kwaad in de wereld moeten duiden. Als kerken ligt er een taak om jongeren in die zoektocht naar veiligheid te begeleiden.” De HGJB wil hierin actie ondernemen.

Belangstelling
Daarom organiseert de HGJB op donderdag 28 december tijdens de HGJB Kerstconferentie een predikantenlunch op over dit actuele en aansprekende thema. Tijdens deze lunch houdt Beatrice de Graaf een lezing. “Daarna zullen we onder de lunch in gesprek gaan over het verlangen naar veiligheid bij jongeren in de kerk en hoe we daar als predikanten en kerkelijk werkers antwoorden op kunnen vinden”, zegt de Graaf – Bakker. “Voorgangers en kerkelijk werkers kunnen zich hiervoor rechtstreeks bij mij aanmelden (sdgraaf@hgjb.nl), maar let wel: het aantal plaatsen is beperkt. We verwachten forse belangstelling voor deze activiteit op de KC.”

Uitersten
Ook zal Beatrice een seminar voor jongeren verzorgen tijdens de HGJB Kerstconferentie. Spreker en organisator Björn van Veelen: “Wij willen jongeren vier geweldige dagen kunnen boeien en binden. Een actueel seminar over veiligheid en onze plaats op het wereldtoneel in deze spannende tijd, past hier naadloos bij."

Dit jaar is het thema ‘For real?!’, met als ondertitel ‘Elia, een verhaal van uitersten’. Van Veelen: “Wij leven in een tijd van uitersten, waar aan de ene kant 1000 christelijke jongeren vrijelijk naar Stadskanaal kunnen komen, tussen kerst en oudjaar. Maar aan de andere kant het geloof steeds meer onder druk komt te staan en spanningen oproept. We zijn daarom heel blij dat we dit thema kunnen agenderen met mediapersoonlijkheid en expert Beatrice De Graaf.”

Over de 42e Kerstconferentie
27 t/m 30 december 2017, bungalowpark Pagedal. Het evenement weet zichzelf steeds weer te vernieuwen en trekt in de week tussen kerst en oudjaar bijna 1000 christelijke jongeren naar Stadskanaal. De ‘KC’ was en is voor veel 17+ jongeren een levensveranderende ervaring waar men dankbaar op terugkijkt. En hen aanzet tot betrokkenheid in de eigen gemeente. Dat laatste blijkt uit onderzoek.

Datum: 7 december 2017
Auteur: Remco van der Meij
Foto: KRO NCRV schermafdruk Jinek
Website: http://www.HGJB.nl/KC2017

Dit artikel delen:

Meer nieuws: