MENU
Nieuwsberichten in de media over vluchtelingen in Lesbos

Nieuwsberichten in de media over vluchtelingen in Lesbos

22 mei

Iedere week schrijft Jan de Beer een bijzondere nieuwsbrief met daarin veel actuele informatie over de vluchtelingen in Lesbos. Vandaag plaatsen wij een deel van deze nieuwsbrief op christelijknieuws.nl. We kunnen bidden voor deze mensen in nood en onze steun is voor hen onmisbaar.

Linda schrijft deze maand over Asha Fleerakkers, die als vrijwilliger voor Stichting Bootvluchteling op Lesbos werkte. Asha vertelt in het grootste vrouwenblad van Nederland hoe wij er in Europa zijn voor moeders op de vlucht: “Vrouwen die zijn bevallen, slapen twee dagen later met hun kersverse baby op een houten pallet in een tentje”.  

Het Parool  Het Parool  en Trouw berichtten vorige week vrijdag over een Somalische vluchteling die door de Griekse rechter is veroordeeld voor het besturen van een vluchtelingenboot. De boot kapseisde vlakbij Lesbos en twee vluchtelingen verdronken. Het Parool: “De drie rechters legden de Somaliër na een zitting van één uur 22 jaar cel op voor dood door schuld, en verder vier jaar voor elk van de 31 anderen die hij illegaal Griekenland zou hebben binnengebracht… Dat degene die aan het roer zit in de praktijk willekeurig wordt aangewezen door tussenpersonen die tegen betaling de overtocht regelen maar zelf in Turkije blijven, doet voor de Griekse wet niet ter zake”. Het Parool citeert de advocaat van deze vluchteling: “Als mijn cliënt de opvarenden had verkracht in plaats van in veiligheid had gebracht, had hij een lagere straf gekregen”. 
OCCRP geeft aan hoe de overige vluchtelingen het voor bestuurder Mohamed opnamen: "De asielzoekers die op dezelfde rubberboot zaten, verschenen voor de rechtbank ... zeiden dat ze hun leven te danken hebben aan de acties van Mohamad". 

Trouw meldt dinsdag hoe wij in Europa vluchtelingen opjagen en schrijft over een moeder met drie kinderen die moet vluchten voor de Griekse politie. Ze verstopt zich de hele dag om niet door de politie uitgezet te worden. Na 45 kilometer lopen bereiken ze een eindelijk een veilig kamp waar ze asiel kunnen aanvragen. Het is een getuigenis die de recente ontkenning door drie Griekse ministers van push backs verder ongeloofwaardig maken.  

In de Volkskrant vertelt Laura Jansen over haar 2½ jaar vrijwilligerswerk op Lesbos en waarom ze vindt dat de ellende op Lesbos voortkomt uit een systeem dat mensen moet afschrikken naar Europa te komen: “Na de brand is de situatie nog veel slechter geworden, met overvolle tenten en een schrijnend tekort aan sanitair. En dat is expres zo. De wreedheid, het militariseren van grenzen en detentie zijn er normaal. Een paar dagen terug kreeg ik een bericht binnen dat Kara Tepe helemaal is ontruimd. En daar is geen reden voor, daar zit geen logica achter”. 

Ook deze week zijn er berichten van hoop en berichten om geïnspireerd te worden; berichten die laten zien hoeveel aandacht er is voor het onrecht. Bijvoorbeeld:  

Het Nederlands Dagblad bericht zaterdag over ontwerper-kunstenaar Cornelis Bos. Hij zet zijn tekentalent in om verschil te maken en mensen bewust te maken. Cornelis liet ons weten: “Aangegrepen door de beelden die rechtstreeks vanuit Kamp Moria komen via Instagram @now_you_see_me_moria kon ik niet stil blijven zitten. Ik moest íets doen! Ik ben tekenaar en kunstenaar en ik teken huizen voor @huisportret dus ik ben begonnen met het tekenen van de ‘huizen’ van het kamp. Dat zijn dus tenten. Om zelf bewust te worden van hun situatie en ook om andere hiervan bewust te maken teken ik bijna dagelijks een tekening van een tent en post dat bij @tents_of_moria. Elke keer dezelfde tent maar toch zo anders. Abstract, realistisch, kritisch, hoopvol, verdrietig. Ik hoop dat mijn tekeningen op een of andere manier kunnen bijdragen aan een betere situatie voor vluchtelingen”. 

Maandag besteedde De Oostermoer  aandacht aan de expositie “Vogels van Hoop”, die vanaf Pinksteren is te zien in de dorpskerk van Eelde-Paterswolde. Kerkelijk werker Bert Broers vertelt over de expositie: “Het is begonnen in Vries als een project om mensen in het dorp, in coronatijd, te verbinden. Mensen hebben daar thuis kraanvogels gevouwen van origamipapier, kraanvogels die het symbool zijn voor hoop, geluk en eeuwig leven. Tussen alle gekleurde kraanvogels hangen 500 witte kraanvogels, om de hoop uit te drukken dat de kinderen vanuit die kampen opgenomen zullen worden en deel gaan uitmaken van de andere kinderen en dat zij dezelfde hoop mogen hebben op een mooie toekomst als onze eigen kinderen. Het is de bedoeling dat de kraanvogels enkele maanden in onze kerk hangen en daarna weer opstijgen en elders voor een poosje neerstrijken. En ondertussen gaan mensen ook in Eelde-Paterswolde druk in de weer om nóg meer kraanvogels te vouwen. Om door te geven als teken van verbondenheid en hoop!”  

Op Facebook is een filmpje van 1:35 minuut te zien over het kunstwerk, als symbool van hoop voor de kinderen van de gemeente Tynaarlo, en voor de kinderen van Lesbos. 

Dinsdag schrijven Reformatorisch Dagblad en Het Parool  over een fototentoonstelling in drie musea in Amsterdam en Rotterdam. De foto’s zijn gemaakt door bewoners van kamp Moria voor @now_you_see_me_moria. Via dit Instagramaccount delen vluchtelingen foto’s en verhalen over hun dagelijkse leven in Moria om zo bewust te maken. Een deel van deze foto’s is deze zomer te zien in Nederlandse musea. 

Het gebed van deze week is van Hans van Ark, predikant van de Hervormde Gemeente van Vorchten en lid van Provinciale Staten Gelderland voor het CDA:

Heer onze God,
U danken wij voor het grote geschenk van de Heilige Geest, die toen en nu werkt in en door mensen.
U danken wij ook, omdat die Geest ook in 2021:
ons ogen en oren geeft, om het leed van deze wereld te blijven zien en te horen;
ons oproept niet afzijdig te blijven;
ons uitdaagt concreet te handelen;
ons verbindt met ieder mens in nood over de willekeurige grenzen heen, die overheden getrokken hebben;
ons met elkaar verbindt en niet scheidt ...
Moge de Pinkster-Geest troost schenken aan hen die verdrietig zijn omdat ze huis en haard achter moesten laten.
Moge de Pinkstergeest uithoudingsvermogen schenken aan hen die op Lesbos en al die andere onmogelijke plekken in deze wereld soms tegen beter weten in hulp blijven bieden.
Moge die Pinkstergeest onszelf adem en moed geven om nooit cynisch te worden, ons gelaat niet af te wenden, maar ...
net zo lang door te gaan met bidden en handelen, totdat deze hele wereld in Heilig vuur en vlam door Uw Gerechtigheid zal staan.
Amen


Zie voor vorige gebeden van de week de websites van de Raad van Kerken in Nederland en van Kerk in Actie Dank u wel voor uw aanhoudende steun en inzet!

Bidden voor #500kinderen
Deze nieuwsbrief is inmiddels uitgegroeid tot een uitgebreid wekelijks overzicht van allerlei initiatieven rond de actie #500kinderen. Elke nieuwsbrief eindigt met een gebed. U kunt deze gebeden gebruiken voor uw eigen vieringen en gebedsmomenten. Wilt u de weekbrief ook ontvangen, mail dan naar beerjg@hotmail.com.

Dit bericht is met vriendelijke toestemming overgenomen uit Weekbericht nummer 36 over de vluchtelingen van Lesbos, van: Bert Sluijer, Carla Troost, Claudia van Bruggen, Freddy Eikelboom, Joop van Ommen, Philip Troost, Ruth Stoorvogel, Sybrena Vonck en Jan de Beer.

Datum: 22 mei 2021
Auteur: Jan de Beer - Weekbericht Vluchtelingen Lesbos
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.kerkinactie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: