MENU
Hendrik Jan van der Heiden: Pianospelen is mijn manier van leven

Hendrik Jan van der Heiden: Pianospelen is mijn manier van leven

29 nov

Hendrik Jan van der Heiden (1978) is geboren in Surabaya (Indonesië). Op jonge leeftijd kreeg Hendrik Jan orgellessen van Frans van Tilburg. Bij Klaas Jan Mulder ontving Hendrik Jan meer dan tien jaren pianolessen.
'Klaas Jan Mulder was voor mij een vaderfiguur. Dankzij Mulder speel ik nog steeds. Hoe ik nu piano speel heb ik vooral aan Mulder te danken.' De pianolessen van Klaas Jan Mulder waren gericht op twee dingen; techniek en interpretatie. Ook volgde hij orgellessen bij Harm Jansen en Jaap Zwart uit Hattem. Op zijn cd's zijn altijd wel elementen en invloeden van Klaas Jan Mulder te horen en te bespeuren. Twee cd's gaan over een Hommage a Klaas Jan Mulder, bespeeld op orgels in Duitsland en Luxemburg. Zijn cd's 'Improvisations' en 'Moments Musicaux' uit 2013 bevatten invloeden van Mulder. Toch was het advies van Mulder altijd: ontwikkel je eigen stijl. De pianist luistert veel naar klassieke muziek.

Zijn nieuwe cd heeft de titel ‘Vier Jaargetijden’.
De wetenschapper Albert Einstein zei ooit eens: ‘Creativiteit is intelligentie die plezier maakt.’ En de kunstenaar Pablo Picasso vond: ‘Ik begin met een idee, en vervolgens wordt het iets anders.’ Zo gaat het met het improviseren van muziek op de piano eigenlijk ook. Voor een pianist is het een grote uitdaging om op de piano zijn eigen innerlijke zielservaringen om te zetten in klankkleuren. Hendrik Jan van der Heiden laat zich graag inspireren door elementen uit het Impressionisme en de Romantiek. De piano is een onderdeel, het verlengde, van de pianist en zijn eigen klankwereld en klankbeleving. Het gaat om diepere emoties die in woorden niet zijn uit te drukken, maar juist in klanken. De piano is een uitstekend instrument voor een individuele klankbeleving. Over de manier van de toetsen ‘aanslaan’ of ‘indrukken’ kunnen keuzes worden gemaakt.  De piano, het instrument,  laten ‘zingen’ is een pianistische kunst, die Hendrik Jan vele jaren al heeft bezig gehouden. Op deze cd ontmoeten ‘twee muzikale werelden’ elkaar. Allereerst is Hendrik Jan mateloos geboeid door de ‘oude Russische pianoschool’: Shura Cherskassky, Sviatoslav Richter, Vladimir Horowitz. Anderzijds staat Hendrik Jan midden in de traditie van het zingen van geestelijke liederen en psalmen. Deze cd wil deze twee elementen met elkaar verbinden. Hendrik Jan ziet muziek maken als zijn grote passie en wonderschone gave.

Klaas Jan Mulder
Onmiskenbaar is op de cd te horen, dat Hendrik Jan hele goede herinneringen over houdt aan zijn pianodocent Klaas Jan Mulder (1930-2008). Mulder was voor Hendrik Jan een vaderfiguur, een muzikale gids, en een zeer kundig pianopedagoog. Hendrik Jan werd muzikaal gedrild en leerde breed kijken in de muziek. Vele literaire pianostukken stonden op de lessenaar. In de studio van Mulder aan de Vloeddijk in Kampen, kwam Hendrik Jan een uur in de veertien dagen, en dat meer dan tien jaar lang, uitgezonderd de zomervakanties. Er ontstond een hele sterke muzikale band tussen Mulder en Hendrik Jan tot voor het sterven van Mulder.

De vier seizoenen
De nieuwe cd ‘Vier Jaargetijden’ bevat twintig tracks met vier bonustracks, Lente, Zomer, Herfst en Winter. Hendrik Jan heeft de vier seizoenen in een bepaalde sfeer willen ‘karakteriseren’. Bij de Lente kunt u denken aan het woord spring of springtime. De nootjes in dit stuk ‘springen’ als mooie bloemen in het veld. Bij de Zomer mag je de associatie maken met een mooi landschap met een beekje en klaterend water. De Herfst drukt een storm uit, met wat golfbewegingen, dat mondt uit in het lied Ruwe stormen mogen woeden. Het stuk Winter heeft een rustig, koel, koud en toch iets melancholischer, of ietsje depri, waar ook veel mensen in Nederland last van kunnen hebben…. Als luisteraar bent u vrij om dat ook persoonlijk in te vullen.

De Bijbel gaat open
Deze cd opent met het lied ‘Heere Jezus om Uw Woord’. De Bijbel gaat open en heeft betekenis voor alle dag, maar ook voor het gehele jaar in het leven van een christen. Het programma staat af en toe ‘stil’ in een meditatief of overpeinzend moment vanuit het ‘kerkelijk’ jaar. Er zijn invloeden van de grote componisten zoals Edward Grieg, Sergei Rachmaninoff, Robert Schumann en Johannes Brahms en Claude Debussy verwerkt in de nummers.

Persoonlijk
Tevens bevat deze cd twee hele persoonlijke stukken, speciaal gemaakt voor Hanneke, de vrouw van Hendrik Jan, en zijn beide verstandelijk beperkte kinderen, Laurentien en Sebastian. Tussen de vorige cd’s van Hendrik Jan, uitgegeven in 2013, en de uitgave van deze cd, is heel wat gebeurd. De beide kinderen van Hendrik Jan en Hanneke wonen niet meer thuis. De zorg voor deze kinderen werd te zwaar. Maar het is de God van Barmhartigheid, Die deze beide kinderen een goede woonplek heeft gegeven. Wellicht is dit ook hoorbaar.
Deze cd sluit af met het bekende Avondgebed ‘Ik ga slapen ik ben moe’ en het Oudejaarslied, met klokjes op de melodie van ‘Big Ben’.
Tegenwoordig ontvangt Hendrik Jan pianolessen bij Meline Yeghoyan, de directeur van Pianoschool Apeldoorn.

Datum: 29 november 2018
Auteur: Redactie Christelijknieuws
Foto: © Hendrik Jan van der Heiden
Website: http://www.hendrikjanvanderheiden.wordpress.com

Dit artikel delen:

Meer nieuws: