MENU
Zingende voorganger Kees Kraayenoord te gast bij EO radio

Zingende voorganger Kees Kraayenoord te gast bij EO radio

11 jul

In het EO-radioprogramma ‘Onderweg’ spreekt Elsbeth Gruteke deze week met Kees Kraayenoord. De zanger, aanbiddingsleider en voorganger vertelt over zijn geloof, gemeente Mozaïek0318 en zijn liefde voor muziek. “Ik ben voor mijn gevoel geschapen om met anderen te zingen. Ik ga ‘aan’, leef op en kom tot mijn recht als ik mensen mag aanzetten tot zingen.”

Kraayenoord werd geboren in Katwijk, als jongste in een gezin van vier. Hij groeit op in de Hervormde Kerk, waar het geloof in God er ‘gewoon bij hoorde’. In groep 8 wordt Kees geraakt door de woorden van zijn juffrouw. “Zij leerde ons dat Jezus het Woord van God is. Toen dacht ik: ‘Als Jezus het Woord van God is – dat is de Bijbel – dan moet ik de Bijbel dichtbij me zien te houden.’”

Ontmoeting met God
Op de middelbare school kwamen andere factoren in het spel: “Meisjes, seksualiteit, roken, blowen, hardrock, bij de groep willen horen… Maar dat heeft niet zo lang geduurd”, vertelt hij openhartig. In 1987, tijdens een werkweek van school in Weert, hoort Kraayenoord een lied dat hem raakt. “Op de laatste dag hadden we huisarrest. Ik deed een cassette aan. Het was christelijke hardrock. Ik lag wat te sluimeren op de bank. Het liedje begon en in die drie minuten – hoe jong als ik was – gaf ik mijn leven aan Jezus. Een ontmoeting met God.”

Mijn eerste publiek
Aan het eind van zijn tienerjaren was Kraayenoord naar eigen zeggen “een soort Jesusfreak”. Dat vuur kwam ook naar voren tijdens het zingen in zijn gemeente. “Ik was nogal aanwezig. Dat kon niet iedereen waarderen.” Vlak voor een dienst krijgt hij de mededeling dat hij even niet meer mag meezingen. “De hele dag was ik heel boos.” Maar wanneer hij aan het eind van de avond alleen thuiskomt, ervaart Kees Gods aanwezigheid. “Het was simpelweg de vraag: ‘Waarom ben je zo boos?’. Ik wilde voor God zingen en het was alsof God zei: ‘Ik bén hier. Zing dan!’. Die avond dacht ik: als ik voor Hem wil zingen, is Hij mijn eerste publiek.”

Een zingende beweging
Christelijk Nederland maakt kennis met Kees wanneer hij in 2003 het album This Is My Cry uitbrengt. Een succesvolle carrière volgt. Tegenwoordig is Kees een van de voorgangers van gemeente Mozaïek0318 in Veenendaal; een gemeente waar zang een grote rol speelt. “We zijn een zingende kerk. En ik ben een zingende voorganger. Ik denk dat de kerk een zingende beweging is, al 2000 jaar. Er is altijd heel veel zang geweest als een vertaling van wat aanbidding is. In dat opzicht is deze periode een ingewikkelde tijd.”

Thuis, begrepen en geliefd
In één van de meest recente nummers van Mozaïek Worship zingt Kraayenoord: ‘U trekt mij dichter naar waar ik hoor, hier aan Uw Vaderhart’. Wanneer Gruteke vraagt wat dit voor hem betekent, zegt hij: “Ouders kunnen teleurgesteld raken in hun kinderen, vrienden in jou, ik in mezelf… En ik heb het idee dat er een plek is, waar de verwachtingen nooit hoog genoeg kunnen zijn maar ook niet te hoog zijn. Waar ik thuis ben. Waar je niets hoeft te zeggen en toch begrepen wordt. Waar je alles fout kan doen en tóch geliefd wordt. Het zoeken in dit leven is vandaaruit te leven. En met die barmhartigheid die je ontvangt naar jezelf en naar anderen te kijken.”

Onderweg, zaterdag 11 juli, 22.00 uur, NPO Radio 5

Het EO-radioprogramma ‘Onderweg’ is elke zaterdag om 22.00 uur te horen op NPO Radio 5.

Datum: 11 juli 2020
Auteur: EO - Linda van de Pol
Foto: Evangelische Omroep
Website: http://www.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: