MENU
Bahrein sluit vrede met Israel in navolging van de Verenigde Arabische Emiraten

Bahrein sluit vrede met Israel in navolging van de Verenigde Arabische Emiraten

19 sep

De deal van 11 september 2020 zal de diplomatieke, commerciŽle en veiligheidsbanden normaliseren. De regering van Trump hoopt dat er spoedig meer Arabische landen zullen volgen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo sprak vorige maand achter gesloten deuren met de koninklijke familie van Bahrein. De regering-Trump hoopt dat meer Arabische landen IsraŽl erkennen.

Bahrein is de nieuwste Arabische natie die ermee instemt de banden met IsraŽl te normaliseren als onderdeel van een bredere diplomatieke beweging van president Donald Trump en zijn regering om de Joodse staat volledig in het Midden-Oosten te integreren.

Trump kondigde de overeenkomst vrijdag aan, na een telefoontje met drie personen dat hij had met de IsraŽlische premier Benjamin Netanyahu en de Bahreinse koning Hamad bin Isa Al Khalifa. De drie leiders hebben ook een korte gezamenlijke verklaring van zes alinea's afgegeven, waarin ze de deal bevestigen.

"Weer een HISTORISCHE doorbraak vandaag!" twitterde Trump.

De aankondiging op de 19e verjaardag van de terroristische aanslagen van 11 september 2001 kwam minder dan een week voordat Trump een ceremonie in het Witte Huis organiseert om de totstandkoming van volledige betrekkingen tussen IsraŽl en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) te markeren. De minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein zal het evenement bijwonen.

"Er is geen krachtigere reactie op de haat die 9/11 voortbracht dan deze overeenkomst", zei Trump tegen verslaggevers in het Witte Huis.

Het vertegenwoordigt opnieuw een diplomatieke overwinning voor Trump, minder dan twee maanden voor de presidentsverkiezingen, en een kans om de steun onder pro-IsraŽlische evangelicals te versterken. Vorige week kondigde Trump in principe overeenkomsten aan voor Kosovo om IsraŽl te erkennen en voor ServiŽ om zijn ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen.

"Dit is een historische doorbraak naar verdere vrede in het Midden-Oosten", zeiden Trump, Netanyahu en koning Hamad in de verklaring. "Het openen van een directe dialoog en banden tussen deze twee dynamische samenlevingen en geavanceerde economieŽn zal de positieve transformatie van het Midden-Oosten voortzetten en de stabiliteit, veiligheid en welvaart in de regio vergroten."

Datum: 19 september 2020
Auteur: Christianity Today - Matthew Lee
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christianitytoday.com

Dit artikel delen:

Meer nieuws: