MENU
Nieuw EO-programma over moedig omgaan met angst

Nieuw EO-programma over moedig omgaan met angst

19 okt

Vanaf donderdag 5 november om 23.00 uur bij de EO op NPO 2. Meer dan een miljoen mensen in Nederland hebben last van angststoornissen. Honderden fobieën hebben een naam gekregen in het woordenboek van psychologen en hulpverleners. Maar bij mensen met en zonder die klachten blijkt bij doorvragen heel vaak nog iets onderliggends te spelen, de angst om te zijn.

Journalist Stevo Akkerman gaat in drie afleveringen van het nieuwe EO-televisieprogramma ‘Waar ben je bang voor?’ in gesprek met filosofen, psychologen en kunstenaars. Rond deze interviews wordt in korte scenes uitgebeeld hoe mensen met hun angsten maar ook hun moed omgaan.

Angst is een gevoel dat ieder mens kent, er is veel dat het bestaan bedreigt. Angst dwingt om met die bedreiging om te gaan: vluchten, vechten of verlammen. Veel mensen kunnen daar mee omgaan maar jaarlijks zoeken meer dan een miljoen mensen in Nederland hulp voor hun gevecht met de angst.

Mensen die bij het vragen naar hun angsten direct denken aan concrete situaties, waarin ze bang zijn voor ‘iets’, maar wat eigenlijk dieper lijkt te gaan: angst als een onbenoemde, maar dwingende emotie, die geen tastbaar voorwerp lijkt te kennen. Angst voor de dood, voor alle mogelijkheden van ons bestaan, voor het leven zelf.

In deze tijd van zoveel onzekerheden is het hoog tijd om te vragen: ‘Wat is dat eigenlijk, angst? Hoe kan het zo’n dwingende invloed op ons bestaan uitoefenen?’ En meer nog: ‘Is er een manier om er weerstand tegen te bieden, bestaat er een tegengif voor de angst?’

Het tegendeel van angst wordt beschreven door de Duits-Amerikaanse theoloog en filosoof, Paul Tillich. Moed; ‘De moed om te zijn’. ‘Angst’ en ‘moed’ als kernwoorden van hoe de mens ten diepste in het leven staat. Het gaat erom dat we moeten leren te aanvaarden dat we aanvaard zijn. Biedt dat perspectief? Hoe kunnen we dat aanvaarden, op grond waarvan, van wie?

Aan de hand van zijn bemerkingen gaat journalist Stevo Akkerman (dagblad Trouw) in de driedelige televisieserie in gesprek met een filosoof, een psychiater, een dichter, een godsdienstfilosoof en een psycholoog over het echte gezicht van de angst. In los-vast geassocieerde scenes zien we daarnaast drie acteurs die op een geheel eigen manier vormgeven aan angst en het omgaan met de grote vragen.

De geïnterviewden in de serie zijn Jim van Os: psychiater, Hans Alma: psycholoog, Renée van Riessen: dichter en filosoof, Lieke Marsman: dichter en Marc De Kesel: filosoof. De scenes worden gespeeld door Emma Dingwall, Martijn Oversteegen en Thijs Feenstra.

5 november: Angst en vrees; hoe raakt het ons ten diepste?
12 november: Angst voor de dood, de leegte en de zin(loosheid) van ons bestaan.
19 november: Angst voor het oordeel; schaamte en schuld, vertrouwen en liefde.

Datum: 19 oktober 2020
Auteur: EO - Irene Griffioen
Website: http://www.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: