MENU
Sportieve reis langs alle ZOA-landen over de hele wereld

Sportieve reis langs alle ZOA-landen over de hele wereld

03 nov

Sportief een wereldprestatie neerzetten en tegelijk geld ophalen voor mensen die alles kwijt zijn door een oorlog of ramp: op 2 november start de Race for Refugees van ZOA. Een kopgroep van zes sportievelingen legt in een jaar 70.000 kilometer af: een denkbeeldige route door alle landen waar ZOA werkt. Dat doen ze niet alleen. Iedereen kan aanhaken bij deze race en een gedeelte van het traject meesporten. De sporters laten zich voor deze prestatie sponsoren halen zo geld op voor hulp aan vluchtelingen. Foto: Een deel van de kopgroep van Race for Refugees. Uiterst rechts Henrieke Hommes, links van haar Rhonda Eikelboom.

Het begon bij een paar ZOA-medewerkers die niet meer naar de programmalanden konden reizen door de coronacrisis. Samen bedachten ze om onder deze bijzondere omstandigheden op de fiets of op een andere sportieve manier de reiskilometers ‘in te halen’. Eén van hen is Veiligheidsadviseur Henrieke Hommes: “Telkens als ik op de fiets stap, realiseer ik me weer hoe goed we het hier hebben, ondanks de coronabeperkingen. Vrijheid, gezondheid, genoeg te eten. Voor veel mensen is dit onbereikbaar. Ik ga de uitdaging aan om 10.000 km te fietsen. Zo hoop ik gezond te blijven en een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de leefomstandigheden van mensen in crisisgebieden.”

Lezen en schrijven
Ook bij manager programma’s Rhonda Eikelboom groeide door de coronacrisis het besef dat we het in Nederland ongelooflijk goed hebben. “Als ik in een land als Zuid-Sudan was geboren, was de kans groot dat ik niet eens vijf jaar oud was geworden. Laat staan dat ik als meisje had leren lezen en schrijven. Met de Race for Refugees wil ik kinderen in crisisgebieden een kans geven op een beter bestaan.”

Ongemotoriseerd
Vanuit deze gedrevenheid groeide Race for Refugees uit tot een landelijke actie waaraan iedereen kan meedoen, zowel individueel als in teamverband. Behalve fietsen kan dat op nog vele andere sportieve manieren, zoals rennen, zwemmen, wandelen, steppen, roeien en nog vele andere ongemotoriseerde manieren. Deelnemers fietsen een etappe of bepalen zelf hoeveel kilometers ze maken.
De Race for Refugees start in November 2020 en duurt een jaar. Binnen dat jaar kan men op elk moment instappen.

Datum: 3 november 2020
Auteur: ZOA - KlaasJan Baas
Foto: ZOA
Website: http://www.raceforrefugees.com

Dit artikel delen:

Meer nieuws: