MENU
De verdeeldheid in Amerika is zo groot dat het zelfs families uit elkaar drijft

De verdeeldheid in Amerika is zo groot dat het zelfs families uit elkaar drijft

07 nov

VIDEO - Amerika-kenner Wim Kranendonk over Amerikaanse presidentsverkiezingen in de uitzending van Uitgelicht op Family7. De spanning rondom de verkiezingsuitslag in Amerika stijgt. Hoewel Joe Biden op voorsprong ligt blijft het spannend. Aanhangers van Trump demonstreerden voor een aantal verkiezingsbureaus. Wie wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten?
Kranendonk: Opmerkelijk is dat een groot deel van de Amerikanen op dit moment helemaal niet zo bezig zijn met de verkiezingen als ik zou verwachten en de media ons doen geloven. Er is een deel dat wel betrokken is en actief, maar niet alle Amerikanen volgen het nieuws van minuut tot minuut.

De opkomst van de verkiezing is dit jaar ongekend. Er is een grote betrokkenheid bij de amerikanen over de toekomst van hun land en over de persoon die het in het Witte Huis voor het zeggen krijgt. Het land is ontzettend verdeeld. Men is voor of tegen Biden, of voor of tegen Trump. Die verdeeldheid is zo groot dat het zelfs families uit elkaar drijft en dat gezinnen verdeeld raken. Men is in veel gevallen zelfs niet meer bereid het gesprek aan te gaan met de politiek.

Trump te conservatief
De koers die Trump heeft ingezet is voor een deel van het volk te conservatief. En dat roept reacties op van progressieven. Deze verdeeldheid is er eigenlijk al jaren in Amerika en wordt extra benadrukt doordat er maar twee politieke 'smaken' zijn in Amerika: republikeinen en democraten.

Polarisatie door Coronabeleid
De coronacrisis heeft er ook aan meegewerkt dat men sterker voor of tegen Trump is. Er zijn mensen die zijn aanpak goed vinden en anderen vinden dit totaal verkeerd en dat alleen al leidt tot polarisatie.

Fraude bij het tellen
Er wordt momenteel veel gedemonstreerd. De zorg is dat er bij het tellen van de stemmen gerommeld wordt. De ervaring uit het verleden leert dat er eigenlijk niet wordt gefraudeerd. De tellingen lijken correct uitgevoerd. Maar Trump trekt dat in twijfel en dus stappen we van de stembus naar de rechtbank voor een juridisch gevecht. Ik verwacht de komende weken hierover veel gedoe. Ook Biden zal dat doen.

Oproep christelijke leiders
Veel evangelische en christelijke leiders in Amerika roepen op tot kalmte en eenheid. Ze vragen de mensen om de rust te bewaren en te bidden voor de regeringen. Ze zeggen: Laten we bedenken dat God boven het proces staat, wie er ook president wordt, God ziet het en kan ook een president weer van het toneel verwijderen. De Bijbel leert dat we de overheden gehoorzaam moeten zijn, ze zijn door God aangesteld. Op deze manier proberen de kerkelijke leiders de gemoederen te kalmeren. Want ook in de christelijke kringen zijn de verschillen groot. De blanke evangelicalen stemmen voornamelijk Trump (80%), terwijl de bijbelgetrouwe Afro-amerikanen juist op Biden stemmen. Zij hebben andere prioriteiten, bijvoorbeeld de achterstelling van minderheidsgroepen en de rassenkwestie worden in hun ogen door Biden beter behandeld.

Wat gaat er veranderen als Biden president wordt?
Daar is nog weinig over te zeggen omdat Biden zich de afgelopen maanden weinig heeft uitgesproken over de politieke thema's. Hij is vooral gekozen, niet omdat hij goede politieke uitspraken heeft gedaan maar omdat hij tegen Trump is. Zijn boodschap was: Wil je Trump weghebben dan moet je mij stemmen.

Abortus
Toch zijn er wel thema's waarvan we weten dat Biden een heel andere lijn zal volgen dan Trump. Trump heeft de abortuspraktijk ingeperkt in de afgelopen jaren, Biden zal dit aanpassen en terugschroeven want hij vindt dat vrouwen wel het recht hebben om tot een abortus te besluiten.

Antidiscriminatie wetgeving
Biden heeft gezegd dat hij de eerste honderd dagen van zijn regering zal gebruiken om de lopende voorstellen voor de antidiscriminatiewet door te voeren. Of dat hem gaat lukken lijkt grootspraak, want de vraag is of de senaat dit goed gaat keuren.

Transgenders
Biden wil ook de wet aanpassen (die door Trump was ingevoerd) zodat transgenders weer vrijheid krijgen welk toilet (M/V) ze willen gebruiken in openbare gelegenheden.

IsraŽl
Trump heeft zich duidelijk ingezet voor IsraŽl, zeker ook met het verplaatsen van hun ambassade naar Jerusalem. Die pro-israelhouding zal niet zo uitgesproken zijn als Biden president wordt. Natuurlijk blijft de vriendschap van Amerika met Israel bestaan zoals die er al jaren is. Maar de democraten zijn over het algemeen kritischer ten opzichte van IsraŽl dan de republikeinen.

Wisselende koersen buitenlands beleid
Met name in het buitenlands beleid lijkt het erop dat het machtigste land van de wereld steeds andere gezichten heeft, afhankelijk van de president van dat moment. Op dat gebied heeft de president een behoorlijke invloed. Op het binnenlands beleid is zijn invloed veel beperkter. Maar met decreten kan een president toch ook in het binnenlands beleid maatregelen nemen, die overigens ook weer aangevochten kunnen worden bijvoorbeeld bij het hoger rechtshof.

Wat als Trump president wordt?
De vrees is bij veel deskundigen dat Trump dan helemaal los gaat. Trump zal allerlei maatregelen doorvoeren die de Amerikaanse economie zullen stimuleren. En internationaal zal hij nog meer alleen de Amerikaanse belangen behartigen: America first.
Op het gebied van abortus en andere thema's zal hij zeker de conservatieve koers voortzetten.

Nog een lange weg te gaan
Procedureel zal de uitslag binnenkort helder zijn. Maar zodra een van de kandidaten 270 kiesmannen heeft zal er een juridisch gevecht komen. Dat kan wel tot half december duren. De rust keert zeker niet terug en het blijft nog weken spannend.

Wim Kranendonk is Amerika-kenner en RD-buitenlandredacteur.

Datum: 7 november 2020
Auteur: Family7 - Uitgelicht
Foto: Family7 - Uitgelicht
Website: http://www.family7

Dit artikel delen:

Meer nieuws: