MENU
Al 275 deelnemers in actie voor schoon drinkwater in Ethiopie

Al 275 deelnemers in actie voor schoon drinkwater in Ethiopie

03 aug

Meedoen aan Sport for Others is meer dan alleen een prachtige tocht maken langs de Nederrijn of de Veluwe. Met elkaar lopen en fietsen we voor water in het droge Senbatu Shalla. We kijken uit naar ontmoeting en gezelligheid bij de verschillende Woord en Daad kringloopwinkels. Uiteraard houden we ons hierbij aan de dan geldende coronamaatregelen! Hierbij meer informatie over zaterdag 11 september.

‘Imbatu, wakker worden!’ Vermoeid wrijft Imbatu in haar ogen. ‘Nu al, mama?’ Mama knikt. ‘We moeten water halen meisje. Kom!’ Met een zucht staat Imbatu op. Ze staat nog wat wankel op haar benen – ze is net ziek geweest. Snel trekt ze haar kleding aan en loopt de hut uit. Haar moeder staat al klaar met een gele jerrycan. Samen beginnen ze aan de tocht naar de waterput. Nog 30 kilometer te gaan...

Modderig, vies water
Imbatu woont in een dorp in Senbatu Shalla, een regio die maar 4 uur rijden bij de hoofdstad Addis Abeba vandaan ligt, maar het is een wereld van verschil. In Senbatu Shalla is het kurkdroog. Water is schaars, gezinnen moeten 6 tot 36 kilometer lopen om water te halen bij een waterpunt. En dit water is niet schoon: het is modderig, vies, troebel water. Water vol ziektekiemen waardoor kinderen als Imbatu een slechte gezondheid hebben. Naar school gaan gaat meestal niet, want voor 75 liter water (waar ze een week van moeten leven) betalen papa en mama 4 euro, terwijl hun inkomen maar 1 euro per dag bedraagt. Omdat het water zo duur is wordt bij een zeldzame regenbui het water gewoon uit de plassen langs de weg geschept. Hetzelfde water waar dieren doorheen lopen…

‘Water is voor ons als melk’
De regio Senbatu Shalla is een onbereikt gebied in Ethiopië, waar het door de toenemende droogteperiodes alleen maar lastiger wordt voor de meer dan 145.000 mensen om te overleven. Het inkomen is laag, de prijs voor water is hoog en er groeien weinig gewassen door de droogte. Vaak krijgen kinderen niet genoeg te eten. Schoon drinkwater is er niet, en het water wat er is, is ‘als melk’ voor de gezinnen: zichzelf ermee wassen zit er dus vaak niet in.
De situatie is voor ons ondenkbaar: geen zuiver drinkwater, geen eten voor je kinderen, geen mogelijkheid om je te wassen. Maar de onzekerheid die je in de ogen van de mensen leest gaat nog dieper: ‘Als er nu weer een droogteperiode komt, wat gebeurd er dan met ons?’ Het antwoord is even rauw als onthutsend: dan zal er niet genoeg water zijn om te overleven.

Net als in 2018 en 2019 wilde Woord en Daad in 2021 graag voor het evenement Sport for Others naar Zuid-Frankrijk afreizen. De Col de la Croix-de-Fer vormde ditmaal de uitdaging die je als deelnemer kon trotseren. In 2020 kon het evenement niet doorgaan en werd het verzet naar 2021. In 2021 had Woord en Daad wel de hoop het evenement in Frankrijk te kunnen voortzetten, maar hield ze tegelijkertijd de maatregelen nauwlettend in de gaten. De onzekerheid heeft ons uiteindelijk doen besluiten het evenement naar Nederland te verplaatsen.

Ook zonder de Franse hoogtemeters biedt Sport for Others een echte uitdaging voor wandelaars en fietsers! In samenwerking met de Woord en Daad kringloopwinkels in de omgeving van de Nederrijn en de Veluwe is er een mooi parcours uitgezet, geschikt voor alle soorten sporters. Fietsers kunnen kiezen uit verschillende afstanden, van 50, 100 of 150 kilometer. Wandelaars en hardlopers hebben keuze uit twee routes, van 20 of 30 kilometer. Met de minstens €500 aan sponsorgeld die je daarmee ophaalt, draag je bij aan een duurzame watervoorziening in het droge en verzilte Shalla in Ethiopië.

Datum: 3 augustus 2021
Auteur: Woord en Daad
Foto: Woord en Daad
Website: http://www.sportforothers.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: