MENU
Wat maakt ons gelukkig

Wat maakt ons gelukkig

21 nov

Gert-Jan Segers: Deze zomer las ik een onderzoek dat me echt raakte. De beroemde universiteit van Harvard zoekt al decennialang naar het antwoord op de grote vraag ‘wat maakt ons gelukkig?’ Na meer dan tachtig jaar het leven en welzijn van honderden mensen te hebben onderzocht, hebben de wetenschappers een even eenvoudig als eenduidig antwoord: relaties.
Wat ons gelukkig maakt, zijn sterke, duurzame, liefdevolle relaties. Van mannen en vrouwen, ouders en kinderen, vrienden en vriendinnen, familieleden, kerkgenoten, buurtbewoners. Mensen die er voor elkaar zijn, elkaar helpen, juist ook als het moeilijk is. Als je in eenzaamheid leeft, is de kans groot dat je korter leeft, armer bent en in ieder geval ongelukkig bent. Eenzaamheid is even giftig als tabak en alcohol. Maar als we omgeven worden door liefde, oprechte aandacht en zorg dan bloeien we op.

We hadden het kunnen weten. En wisten het misschien al. Want we zijn geschapen naar Gods beeld en bedoeld om de naaste lief te hebben, voor elkaar te zorgen en in gemeenschappen samen te leven. In deze crisis hebben we meer dan ooit gemerkt dat dit echt waar is.

Pijnlijk genoeg zijn in ons land veel grote keuzes gemaakt met een ander mensbeeld. Een liberaal mensbeeld. Alsof wij vooral individuen zijn, alleen maar onze eigen boontjes moeten doppen en alsof alleen betaald werk ons gelukkig kan maken. Het is daardoor steeds moeilijker om werk en zorg te combineren. Steeds minder ruimte om kinderen te kunnen krijgen. Steeds minder ruimte om mantelzorger te zijn, vrijwilligerswerk te kunnen doen.

Deze tijd van crisis kan het moment zijn waarop we wissels omzetten. Een moment om te zorgen voor elkaar, een moment om de samenleving en de schepping tot bloei te laten komen. Dat gaat niet vanzelf. Dat vraagt keuzes. Ook politieke keuzes. Het is tijd dat we aandacht hebben voor wat echt telt. Hier vertel ik over de keuzes die ik samen met u wil maken. Doet u mee?

Datum: 21 november 2020
Auteur: Christenunie - Gert Jan Seegers
Foto: Christenunie
Website: http://www.christenunie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: