MENU
Lisanne: Ik wil me blijven ontwikkelen als leerkracht

Lisanne: Ik wil me blijven ontwikkelen als leerkracht

23 feb

Een leven lang leren: hoe ziet dat er nou uit in de praktijk? Lisanne Mauritz-Rutjes (32) is werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs en volgde onder andere de cursus Oplossingsgericht coachen van de CHE. Ze vertelt over het belang van het blijven ontwikkelen binnen je eigen vakgebied.

“Tijdens de cursus Oplossingsgericht coachen ontwikkelde ik een soort bewustwording over op welke manier ik mijn vragen stel. Je leert dat je kunt sturen met vragen, maar tegelijkertijd het hele proces naar een antwoord toe bij de ander neerlegt. De ander gaat nadenken om eigen stapjes te zetten richting een bepaald doel.”

Verdieping
Lisanne staat nu voor het eerst in jaren niet meer zelf voor de klas. Ze houdt zich nu vooral bezig met coaching en ze is werkzaam als Intern Begeleider op haar school. “Ik vind het belangrijk om cursussen te volgen die meer verdieping geven en die wat langer duren dan een paar dagen. Als je ergens drie maanden intensief mee bezig bent, dan beklijft het ook. De opleiding op de CHE was goed geregeld, de docenten zijn ervaren en de sfeer is prettig.”

Ontwikkelen
Het verschil maken bij de kinderen waar het niet vanzelf gaat, dat is een van haar drijfveren. “Ik vind het heel belangrijk dat ook zij krijgen wat ze nodig hebben. En dat is dan ook een van de belangrijkste redenen om me te blijven ontwikkelen als leerkracht. ”

Vragen stellen
Tijdens de opleiding heb ik geleerd om open vragen te stellen en het gesprek te richten op wat wél goed gaat. Op deze manier kan ik leerlingen, cliënten of collega’s beter begeleiden en gaan ze zelf ook aan de slag met wat ze willen veranderen. Ik vraag dan bijvoorbeeld: ’Als je morgenochtend wakker wordt en al je problemen zijn opgelost: hoe ziet dat er dan uit?’ Dan krijg je mooie antwoorden waar ze ontdekken wat ze echt willen en hoe ze dat kunnen doen. Ik begeleid hen in dat proces.”

Opdrachten
De opleiding is volgens Lisanne voornamelijk gericht op de praktijk. “Je krijgt opdrachten mee om op jouw eigen werk mee aan de slag te gaan. Je voert coachgesprekken met je eigen directeur of leidinggevende, collega’s en de kinderen op school. Je kunt aan de CHE docenten ook echt verdiepende vragen stellen. Ik vind het zelf heel waardevol om datgene wat je geleerd hebt gelijk te kunnen toepassen op het werk.”

Meer weten over de cursus Oplossingsgericht Coachen of een andere opleiding die aansluit bij het (basis)onderwijs? Bekijk dan al onze opleidingsmogelijkheden: van post-hbo tot cursus!

Datum: 23 februari 2021
Auteur: CHE
Foto: CHE
Website: http://www.che.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: